Stadsklas 2014

Met ZUS, Sabrina Lindemann, Melle Smets, Koen Wynants, Ndvr, Pop-Up City, Mariska van den Berg, Hans Venhuizen, Stipo en Asli Kiyak Ingin

Diverse data in 2014
Locatie: diverse locaties
Voor programma-overzicht: scroll down

Er is plaats voor ca. 12 deelnemers per keer, kosten bedragen € 100,- excl. btw (incl. lunch en vervoer op locatie, excl. vervoer naar locatie). Meer info: klik op de aparte dagen in het programmaoverzicht.


Stroom Den Haag organiseert dit jaar de Stadsklas, een spoedcursus stadsontwikkeling aan de hand van alternatieve en innovatieve praktijken van kunstenaars, architecten en publieke ontwikkelaars.
Meer achtergrondinformatie over de Stadsklas

De Stadsklas is een onderzoek in de vorm van een cursus. De Stadsklas onderzoekt welke nieuwe vaardigheden nodig zijn om de stad nu en in de toekomst te kunnen ontwikkelen. In de cursus worden deze vaardigheden benoemd en bekeken. Gidsen uit de wereld van architectuur en kunst laten aan de hand van hun eigen praktijk zien hoe ze deze vaardigheden hebben ontwikkeld en ingezet. Op de laatste dag vindt een gesprek plaats met vertegenwoordigers uit het onderwijs over de vraag of en hoe deze nieuwe vaardigheden in het onderwijs verankerd zouden moeten worden. 

PROGRAMMA
Na Amsterdam (16 mei), Rotterdam (22 mei) en Den Haag (26 mei) volgen Arnhem (1 oktober) en Antwerpen (9 oktober).

ARNHEM: 1 OKTOBER 2014 
Hard kijken

O.l.v. Melle Smets en Hans Venhuizen
Meer info en reserveren

Hoe scan je onafhankelijk en onbevooroordeeld een situatie zonder daar meteen de eigen ambities op te projecteren? In Arnhem laten kunstenaars Hans Venhuizen en Melle Smets deelnemers zien hoe de vaardigheiden 'hard kijken' en ‘jongleren met vage vondsten' behulpzaam kunnen zijn bij het onderzoeken van stedelijke of regionale identiteit. Dat doen ze aan de hand van onder andere Kamp Koningsweg Noord. Antropoloog Leeke Reinders en kunstenaar Hans Jungerius treden op als side-kick.

ANTWERPEN: 9 OKTOBER 2014
De opdracht voor de verandering
O.l.v. Tim Devos (Ndvr)

Meer info en reserveren
Hoe start je een ruimtelijk veranderingsproces zonder direct een ruimtelijk ontwerp te willen realiseren? In Antwerpen zal architect Tim Devos (NDVR) deelnemers betrekken bij de complexiteit van het opstellen van een ontwerpopgave en de manier waarop bewoners daarin kunnen participeren. Dat doet hij aan de hand van de wijk Dam en het Slachthuisterrein dat komende jaren een grootschalige transformatie moet ondergaan. Koen Wynants (Antwerpen aan t Woord) en Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels) treden op als side-kick. Informatie over het gesprek met onderwijsinstellingen volgt zo spoedig mogelijk.

DEN HAAG: 31 OKTOBER 2014
Wat doet het onderwijs?

O.l.v. Hans Venhuizen, Willemijn Lofvers en Tim Devos
Toegang gratis: hoofdzakelijk op uitnodiging
Hoe introduceer of implementeer je deze ‘nieuwe' vaardigheden in het masteronderwijs?


AMSTERDAM: 16 MEI 2014
The medium is the message!

O.l.v. Pop-Up City en Mariska van den Berg

Hoe kun je instrumenten, zoals bloggen, campagne voeren en nieuwe media, gebruiken om een gebied, thema of belang op de kaart te zetten? Met gidsen Jeroen Beekmans en Joop de Boer (Pop-Up City) en Mariska van den Berg bezochten we verschillende 'best practices' in Amsterdam waarbij tactisch agenderen een rol speelt.

ROTTERDAM: 22 MEI 2014
Plek maken - Plek zijn

O.l.v. ZUS en Stipo

Door persoonlijk aanwezig te zijn en je aan een plek te verbinden kun je een sleutelrol spelen bij de verandering van die plek. Maar hoe doe je dat nou precies? ZUS en Stipo namen de deelnemers een dag mee langs Schieblock, Luchtsingel en Zoho.

DEN HAAG: 26 MEI 2014
ReSource City

O.l.v. Sabrina Lindemann en Asli Kiyak Ingin
Hoe kan ondernemerschap bijdragen aan de ontwikkeling van de stad en hoe kan de stad daarvoor zelf de bron zijn? Vanuit haar ervaring in de Binckhorst in Den Haag leert Sabrina Lindemann hoe je dat inhoudelijk, organisatorisch en financieel aanpakt. De dag eindigde met een avondlezing van Asli Kiyak Ingin.

PRAKTISCHE INFORMATIE
De Stadsklas De Stadsklas richt zich op professionals: architecten, stedenbouwers, kunstenaars, onderzoekers, projectontwikkelaars, cultureel ondernemers, maar iedere dag is er ook een aantal plekken beschikbaar voor geïnteresseerde studenten. Iedere Stadsklasdag staat open voor 12-15 deelnemers. Je kunt zowel voor één dag als voor meerdere dagen inschrijven. Kosten per dag bedragen € 100,- (exclusief btw). Dat is inclusief eten en drinken, vervoer op locatie en exclusief vervoer van en naar de locatie.
Studenten betalen € 50, (exclusief btw) per dag.

Colofon
De Stadsklas is een initiatief van Stroom Den Haag en is ontwikkeld in samenwerking met Willemijn Lofvers, Hans Venhuizen, Tim Devos en The Pop-Up City.

De Stadsklas wordt mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Stroom Den Haag.

PERS
Archis/Volume, 1 december 2015
HR Zone, 2 september 2014
De Architect, 30 mei 2014
gebiedsontwikkeling.nu, 28 mei 2014
de Architect, 25 mei 2014
Stadslente blog, 24 mei 2014
de Architect, 20 mei 2014
Pop-Up City, 20 mei 2014
Pop-Up City, 12 mei 2014
Pop-Up City, 18 april 2014

Stadsklas: Learning by doing
Stadsklas: Antwerpen
Stadsklas Amsterdam, 16 mei 2014
foto: courtesy Stroom Den Haag
Stadsklas: Rotterdam (De Luchtsingel)
foto: courtesy: ZUS
Stadsklas Den Haag: De Binckhorst
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie