Stadsklas: DEN HAAG - ReSource City

Maandag 26 MEI 2014, DEN HAAG
O.l.v.
Sabrina Lindemann en Asli Kiyak Ingin
Prijs: € 100,-
(exclusief btw). Inclusief eten en drinken, vervoer op locatie en exclusief vervoer van en naar de locatie
Iedere dag is er ook een aantal plekken beschikbaar voor geïnteresseerde studenten. Zij betalen € 50,- (exclusief btw) per dag.
Reserveren: zie formulier onderaan deze pagina ?

Iedereen welkom bij de afsluitende openbare lezing van Asli
Kiyak Ingin bij Jero Papierwaren, 18.30-19.30 uur, Komeetweg 13-15

Terug naar overzichtspagina Stadsklas

Hoe kan ondernemerschap bijdragen aan de ontwikkeling van de stad en hoe kan de stad daarvoor zelf de bron zijn? Vanuit haar ervaring in de Binckhorst in Den Haag leert Sabrina Lindemann hoe je dat inhoudelijk, organisatorisch en financieel aanpakt. De dag eindigt met een avondlezing van Asli Kiyak Ingin (o.v.). 

Kunstenaar en urban curator Sabrina Lindemann nestelt zich vaak langdurig in gebieden waar ze werkt. Dat deed ze gedurende acht jaar in de Haagse wijk Transvaal, waar ze de leegstand die met de transformatie van het gebied gepaard ging, benutte voor hotelkamers en een programma over het belang van de tussentijd. Sinds twee jaar is ze gevestigd in de Besturing in de Binckhorst en maakt ze een programma gericht op duurzame ontwerpoplossingen die de economische en sociaal-culturele structuur van het gebied versterken en verrijken. Het benutten van de bestaande kwaliteiten en potenties, toevoegen van verbeeldingskracht en inzet van lokale kennis en expertise zijn daarin leidend.

De Binckhorst is een 130 hectare groot binnenstedelijk bedrijventerrein in Den Haag. Het gebied is vooral bekend geworden door de auto-, bouw-en papierindustrie, waarvoor in de toekomstplannen van de gemeente Den Haag lange tijd geen plek meer was. Nu die plannen als gevolg van de economische crisis van tafel zijn, mag het gebied zich organisch ontwikkelen. Hoe dat precies moet, wordt al doende uitgevonden. Sabrina Lindemann ontwikkelde, samen met anderen, een aantal projecten om deze ontwikkeling vorm te geven vanuit de mogelijkheden die het gebied zelf biedt. Met het speciale bier De Binckse Belofte geeft ze smaak aan het gebied, met Autonie beziet ze de toekomst vanuit het perspectief van de auto en Resource City benut de diverse stromen in het gebied, van afval en mensen tot voedsel en verkeer.

Deelnemers aan de Stadsklas krijgen niet alleen een kijkje achter de façades van dit industriegebied, ze zien ook hoe ontwikkeling op de schaal van een gebied tegelijkertijd complex en kansrijk is. Sabrina Lindemann laat zien hoe het gebied zelf de bron kan zijn voor een gebiedsonderneming en betrekt deelnemers bij de vraag wanneer een cultureel project een onderneming wordt.

PERS
HR Zone, 2 september 2014
De Architect, 30 mei 2014

www.optrek.org

De Binckhorst
foto: © Corinne Keus
De Binckhorst
De Binckhorst
De Binckhorst
Binckse Belofte
Stadsklas: Learning by doing