Stadsklas: ARNHEM - Hard kijken

Woensdag 1 OKTOBER 2014, ARNHEM

O.l.v. Melle Smets en Hans Venhuizen
M.m.v. Hans Jungerius en Leeke Reinders
Prijs: € 100,-
(exclusief btw). Inclusief eten en drinken, vervoer op locatie en exclusief vervoer van en naar de locatie
Iedere dag is er ook een aantal plekken beschikbaar voor geïnteresseerde studenten. Zij betalen € 50,- (exclusief btw) per dag.

Terug naar overzichtspagina Stadsklas

Hoe scan je onafhankelijk en onbevooroordeeld een situatie zonder daar meteen de eigen ambities op te projecteren? In Arnhem laten kunstenaars Hans Venhuizen en Melle Smets deelnemers zien hoe de vaardigheiden 'hard kijken' en ‘jongleren met vage vondsten' behulpzaam kunnen zijn bij het onderzoeken van stedelijke of regionale identiteit. Dat doen ze aan de hand van onder andere Kamp Koningsweg Noord. Antropoloog Leeke Reinders en kunstenaar Hans Jungerius treden op als side-kick.

Melle Smets ontwikkelde (samen met Hans Jungerius) de vaardigheid hard kijken, die hij onder meer toepaste in de Haagse Binckhorst, Leidsche Rijn en het Ghanese Suame Magazine. Met Melle mee kijken betekent dat je meer ziet dan je op het eerste gezicht voor mogelijk had gehouden: een museale wereld langs de snelweg, een dorp in een winkelcentrum, een autowerkplaats op een vuilnisbelt. De werkwijze van Hans Venhuizen is hieraan verwant, maar richt zich meer op het filteren en benoemen van zogenaamde fenomenen: zaken die de potentie hebben om een rol te spelen in het toekomstige ruimtelijke veranderingsproces. Beide kunstenaars hebben een voorliefde voor plekken en situaties waar de kwaliteiten zich niet direct opdringen. 

De Koningsweg in Arnhem is zo'n plek. Het is een door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gebouwd militair terrein dat ze vermomden als authentiek Duits dorpje. Na de oorlog bleef de militaire functie nog een tijd bewaard, en een paar jaar terug is het verkocht aan een projectontwikkelaar die er woningen wil gaan bouwen. Tot die tijd houdt het Arnhemse kunstcollectief  G.A.N.G. het gebied open met verschillende activiteiten.

Op1 oktober gaat de Stadsklas hard kijken in Arnhem. Melle Smets en Hans Venhuizen zullen, aangevuld door kunstenaar Hans Jungerius en antropoloog Leeke Reinders, de ogen van deelnemers openen voor de onvermoede kwaliteiten van de Koningsweg en omgeving.

Meer informatie volgt.

www.mellesmets.nl

www.setupshop.eu
www.hansvenhuizen.eu
www.koningsweg.com


Stadsklas: Learning by doing