Jill Magid: Article 12

20 april t/m 15 juni 2008
Opening: zaterdag 19 april, 17 uur
Locatie: Hogewal 1-9

4 juni 2008, 20.30 uur
Lezing Jill Magid bij Stroom Den Haag


Samenstelling i.s.m. Huib Haye van der Werf (adviseur Atelier Rijksbouwmeester)
   
Begin april is de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) verhuisd naar een totaal gerenoveerd pand in Zoetermeer. Deze gelegenheid grijpt de AIVD tevens aan om zich op een vernieuwende manier aan de buitenwereld te presenteren. De Amerikaanse kunstenaar Jill Magid kreeg bij hoge uitzondering toegang tot dit gesloten bolwerk om onderzoek te doen naar 'het menselijke gezicht' van de geheime dienst. Het bracht haar in contact met afzonderlijke 'werknemers' die een wezenlijke rol spelen in de samenstelling van dat gezicht. Het resultaat, een bijzondere serie werken van een buitengewone organisatie, is te zien in de tentoonstelling Article 12.

"I was one of the specially trained groups of agents called "the hummingbirds". The men and women of this group are so valuable that to protect their covers no central file is kept on them and their identities are seldom divulged to other agents. Most hummingbirds remain on assignment as long as they lead active cover lives, usually as high-ranking government officials, military or cultural officials based in foreign countries. Others serve as businessmen, scientists, editors, writers and artists.
But I always used to wonder what would happen if a hummingbird vanished, leaving no proof..."

[Citaat uit ‘Cockpit' van Jerzy Kosinski, 1975]

Jill Magid heeft de afgelopen drie jaar talloze gesprekken gevoerd met werknemers van de geheime dienst. Deze vonden plaats in bars en onopvallende openbare ruimtes. Via deze ontmoetingen verzamelde Magid persoonlijke gegevens over de werknemers om zo het gezicht van de organisatie te bepalen. Het resultaat van deze interviews is een serie nieuwe werken die in de tentoonstelling 'Article 12' - refererend naar de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten - te zien is. Elk werk laat een specifiek kenmerk van een van de deelnemende AIVD werknemers zien, maar zijn of haar identiteit wordt nooit onthuld. Gevoelige details, intimiteiten en menselijke karaktertrekken worden getoond op de vloeren en muren van Stroom. Samen trachten ze de AIVD als één geheel te presenteren.

Uiteindelijk is de voortgang van Magid's methode ook bepalend geweest voor de uitkomst. Wat er werd gemaakt en wat onopgelost bleef. Dit heeft een gevarieerd resultaat opgeleverd van visuele, tekstuele en conceptuele vormen. Voor de presentatie van 'het gezicht' was het belangrijk om dat in een openbaar toegankelijke ruimte te doen. Door middel van de tentoonstelling presenteert de AIVD zichzelf in het openbaar én in de context van een tentoonstellingsruimte. Ze wordt nu zelf geobserveerd en bewaakt, wat totaal tegenovergesteld is aan het eigen mandaat en de functie als overheidsorganisatie.

Aangezien de tentoonstelling bij Stroom samenvalt met de opening van het gerenoveerde AIVD gebouw, en één van de werken op beide locaties aanwezig zal zijn, vormt Stroom als het ware een tijdelijke onderafdeling van de AIVD, en vice versa.

Jill Magid (1973 VS, woont en werkt in New York en Amsterdam) zoekt een intieme relatie met onpersoonlijke structuren. Zij is gefascineerd door verborgen informatie, openbaarheid als bestaansvoorwaarde en door intimiteit in relatie tot macht, manipulatie en observatie. Als kunstenaar gaat zij een hechte band aan met de individuen of de organisatie die zij als onderwerp kiest. Deze verbintenis evolueert vaak in een intens, persoonlijk onderzoek van de kunstenaar, het onderwerp in kwestie en de organisatie waar het onderwerp deel vanuit maakt. De relaties zijn uniek wat betreft plaats en tijd en reflecteren op de grotere sociale context waaruit zij voortkomen.

Met dank aan: Mondriaan Stichting en Atelier Rijksbouwmeester.

DE PERS OVER ARTICLE 12
Art Forum, mei 2011 (webversie)
De Groene Amsterdammer, 15 mei 2008 (pdf bestand)
BinnensteBuiten, 14 mei 2008 (pdf bestand)
nrc.next, 8 mei 2008 (pdf bestand)
NRC Handelsblad, 2 mei 2008 (pdf bestand)
PM (het magazine voor de overheid), 2 mei 2008 (pdf bestand)
De Telegraaf, 25 april 2008 (pdf bestand)
Den Haag Centraal, 25 april 2008 (pdf bestand)
de Volkskrant, 23 april 2008 (pdf bestand)
De Kleine Posthoorn, 18 april 2008 (pdf bestand)
Hagazine (22 april 2008) (weblink)

Bekijk een verslag van de opening op Hagazine (via YouTube)

Website Jill Magid

Jill Magid, I Can Burn Your Face, 2008
foto: Rob Kollaard
Jill Magid, I Can Burn Your Face, 2008
foto: Rob Kollaard
Jill Magid, I Can Burn Your Face, 2008
foto: Stroom Den Haag
Jill Magid, overzicht Article 12
foto: Rob Kollaard
Jill Magid, The Shepherds, 2007-8 (op achtergrond: The Kosinski Quotes, 2007)
foto: Rob Kollaard
Jill Magid, Archive #2485536/01 (2005-8)
foto: Rob Kollaard
Data (video still), 6 min. DVD, 2005/2006. Video played as 'informercial' through the AIVD building to illicit interest from agents to meet Jill Magid
Jill Magid, I Can Burn Your Face, 2008
Jill Magid, Hummingbird