OPCW Monument voor de slachtoffers van chemische wapens

Locatie: World Forum The Hague

Monument ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de OPCW (Organisation for Prohibition of Chemical Weapons). De plek moet troost bieden aan iedereen die begaan is bij de slachtoffers van chemische wapens en staat voor 'Peace and Hope'. Het monument werd op 9 mei officieel geopend door Koningin Beatrix.

Het monument naar een concept van kunstenaar Voebe de Gruyter (1960, Den Haag) bestaat uit drie bomen:
1. een levende boom van 8 meter hoog die CO2 neemt en zuurstof geeft.
2. een zonnecelboom die licht absorbeert en energie geeft aan een webcam.
3. een virtuele boom: www.thismeldingtree.org (website online vanaf 9 mei 2007) die dag en nacht het monument zichtbaar maakt en groeit door de sporen van bezoekers.

In de bestrating is een tekst aangebracht in de zes talen van de OPCW - Engels, Arabisch, Russisch, Spaans, Frans, Chinees en ook in het Nederlands Deze 'samenstellende boom' bevindt zich in vaste toestand, onder het vriespunt. Door lichtdeeltjes uit iemands blik kan hij ontdooien, er deels mee versmelten.

Voebe de Gruyter 
Woont en werkt in Brussel en Amsterdam. Zij studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksacademie in Amsterdam en bracht een periode door in New York. Zij is vertegenwoordigd in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum voor Moderne Kunst Arnhem en de collectie van het Bouwfonds.
website Voebe de Gruyter

World Forum The Hague
In dit toekomstige park naar ontwerp van DS landschapsarchitecten is de oorspronkelijke duinvegitatie uitgangspunt. Een cirkel met een diameter van 25 meter wordt alvast ingericht met hoge grassen, platen natuursteen en keitjes - deel van de promenade - en biedt plaats aan het monument.

Website DS landschapsarchitecten

Website OPCW

Klik hier voor het Webdossier

23 mei 2007, 20:00 uur
locatie: Hogewal 1-9

'Traag licht'. Toelichting Voebe de Gruyter en debat met filosoof Rob van Gerwen, lichtwetenschapper Kobus Kuipers en journaliste Anna Luyten.

Het monument is tot stand gekomen ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de OPCW. Het ministerie van Buitenlandse Zaken financiert het kunstwerk, de gemeente Den Haag de plaatsing en onderhoud. Stroom Den Haag werd gevraagd te adviseren.

OPCW monument Voebe de Gruyter
foto: Stroom Den Haag
OPCW monument Voebe de Gruyter
foto: Voebe de Gruyter
OPCW monument Voebe de Gruyter
foto: Voebe de Gruyter
OPCW monument Voebe de Gruyter
foto: Voebe de Gruyter
OPCW monument Voebe de Gruyter
foto: Voebe de Gruyter
Het monument naar een concept van Voebe de Gruyter bestaat uit drie bomen
locatie World Forum The Hague
locatie monument: achter gebouw OPCW, tussen World Forum Convention Center en Gemeentemusuem Den Haag
Een cirkel met een diameter van 25 meter wordt alvast ingericht met hoge grassen, platen natuursteen en keitjes en biedt plaats aan het monument