Traag Licht, een avond met Voebe de Gruyter, Rob van Gerwen, Kobus Kuipers, Anna Luyten

beeldende kunst, wetenschap en filosofie

23 mei 2007, 20:00 uur
locatie: Hogewal 1-9

Onlangs is het Internationaal Monument voor de Slachtoffers van Chemische Wapens in Den Haag onthuld. Het monument - naar een ontwerp van kunstenaar Voebe de Gruyter - is gemaakt ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons). Onder de titel 'Traag Licht' organiseert Stroom een avond over beeldende kunst, filosofie en wetenschap waarbij de kunstenaar een toelichting geeft op het intrigerende kunstwerk en tevens in gesprek treedt met journalist/filosofe Anna Luyten, filosoof Rob van Gerwen en lichtwetenschapper Kobus Kuipers.

Voor meer over het monument klik hier.

Voebe de Gruyter (1960, Den Haag) woont en werkt in Brussel en Amsterdam. Zij studeerde aan de Rietveldacademie en de Rijksacademie in Amsterdam, bracht een periode door in New York en heeft werk in meerdere collecties waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam. In tekeningen, foto's en publicaties neemt ze de toeschouwer mee naar een sub-atomair niveau en onderzoekt hoe bijvoorbeeld waterdruppels, stukjes kauwgom en, in het geval van het OPCW monument, fotonen - de kleinste lichtdeeltjes - mogelijkerwijs informatie bevatten. Wat zijn de eigenschappen van deze lichtdeeltjes? Kan je gedachten en herinneringen opslaan en overbrengen? In gesprekken met wetenschappers blijken haar veronderstellingen vaak dicht tegen die van hen aan te liggen. Zie ook de website van Voebe de Gruyter.

Anna Luyten (Brussel) is licenciate in de wijsbegeerte en literatuur- en theaterwetenschappen; zij publiceert voor het Belgische weekblad KNACK en interviewt voor TV-zender Canvas..

Rob van Gerwen (Utrecht) is filosoof en doceert aan de Universiteit van Utrecht in de disciplines epistemologie en filosofie van de geest, maar vooral in de filosofie van de kunst. Hij werkt aan een onderzoek over expressie en interactie (en cosmetische chirurgie).

Kobus Kuipers (Amsterdam) is lichtfysicus en werkt bij het Center for Nano Photonics, onderdeel van AMOLF, Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica.

Download van teksten bij lezing 'Traag licht''
Optische geheugens: informatie opslaan in (traag) licht
door Kobus Kuipers
(Center for Nanophotonics, FOM Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica, Amsterdam)

Uitbestede Waarnemingen. Meedenken met het 'OPCW Memorial to All Victims of Chemical Weapons' van Voebe de Gruyter
door Rob van Gerwen
(Subfaculteit Wijsbegeerte Universiteit Utrecht)

schetsontwerp Voebe de Gruyter
OPCW monument Voebe de Gruyter
foto: Stroom Den Haag
OPCW monument Voebe de Gruyter
foto: Voebe de Gruyter
OPCW monument Voebe de Gruyter
foto: Voebe de Gruyter
OPCW monument Voebe de Gruyter
foto: Voebe de Gruyter
OPCW monument Voebe de Gruyter
foto: Voebe de Gruyter