Meerjarig programma: Foodprint 2009 - 2012
Foodprint is een meer jaren durend programma over de invloed van voedsel op de cultuur, de inrichting en het functioneren van steden en van Den Haag in het bijzonder. Voedsel en de stad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Straatnamen als de Grote Markt, de Kalverstraat of de Lammerschans verwijzen naar de historische band tussen voedsel en stad. Toentertijd was de lijn tussen oorsprong en eindpunt van voedsel vaak nog kort en duidelijk zichtbaar. Tegenwoordig zorgt een wereldwijd netwerk van veelal anonieme producenten en supermarktketens voor het dagelijks voedsel van miljoenen mensen. Wat betekent dit voor het aanbod, de smaak en de keuze van ons voedsel? Welk effect heeft dit op onze dagelijkse omgeving: zowel op de inrichting en werking van de huidige stad als die van het platteland? Het (terug) naar de stad brengen en zichtbaar maken van de voedselproductie kan het bewustzijn van de waarde van voedsel versterken en tevens helpen te voorzien in een gezonde, groene, leefbare en duurzame stad.
Foodprint is een initiatief van Stroom Den Haag en wordt mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Den Haag, i.h.k.v. Groenjaar 2009 en Fonds Burgerschap, Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Fonds 1818, Stichting DOEN, SNS Reaal Fonds, Casema Cultuur Fonds Den Haag, Cultuurfonds BNG, LTO - Vakgroep Varkenshouderij, TU Delft, InnovatieNetwerk, Provincie Zuid-Holland, Productschap Tuinbouw, Design Den Haag, Staedion en Vestia.
Foodprint wordt ontwikkeld in samenwerking met:
Ministerie van EL&I (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), Wageningen Universiteit, Landbouw Economisch Instituut (LEI) en Eetbaar Rotterdam.
De publiciteitscampagne van Foodprint wordt vormgegeven door:
Thonik, Amsterdam
(het onderdeel DAG HAP door Schuttelaar& Partners)
Comité van aanbeveling
Dhr. J. van Aartsen, burgemeester Den Haag, mevr. Y. Feddes, rijksadviseur voor het Landschap, Dhr. P. Rosenmöller, oud-politicus en voorzitter van het Convenant overgewicht; dhr. W. Pijbes, directeur Rijksmuseum, dhr. C. Veerman, agrarisch ondernemer en voormalig minister van Landbouw.