Foto: Stroom Den Haag
Eten als Einde
Dinsdag 2 november 2010 (Allerzielen)
Locatie: begraafplaats Oud Eik en Duinen, Laan van Eik en Duinen 40, Den Haag
Aanvang: 18 uur (tot 21 uur)
Volledig fotoverslag op Foodprint weblog
Stroom Den Haag nodigt u op Allerzielen uit voor een bijzondere avond waarbij voedsel, afscheid nemen, herinneringen en de dood centraal staan. De bijeenkomst vindt plaats op de oudste begraafplaats van Den Haag: Oud Eik en Duinen. Behalve verhalen en eten kent de avond live muziek van Melle de Boer (John Dear Mowing Club), Templo Diez en Mary Lichtveld van Gaalen, een performance van Klaske Oenema en een wandeling langs een aantal bijzondere graven. Deelname aan de avond is gratis, we vragen iedereen een voor hem of haar bijzonder gerecht mee te nemen.
De bijeenkomst past in een eeuwenoude traditie waarbij graven van dierbaren bezocht worden met voedsel en drank voor de overledenen. Op Allerheiligen en Allerzielen wordt in de rooms-katholieke kerk gewezen op de thema's sterfelijkheid, dood en laatste oordeel. Naast het bijwonen van missen en processies, behoren kerkhofbezoek en verteltradities tot de plechtigheden. Verhalen over de tijdelijke terugkeer van doden, lichtjes die daarbij de weg moeten wijzen, muziek en het meebrengen van voedsel, zijn daar voorbeelden van.
Oud Eik en Duinen, onderdeel van uitvaartverzorger Monuta, is misschien wel de mooiste begraafplaats van Nederland. Opgericht in 1247 en nog steeds actief, is het de laatste rustplaats voor grootheden als de schrijvers Louis Couperus, Menno Ter Braak en J.J. Voskuil en politici als Willem Drees en Abraham Kuyper. Deze monumentale begraafplaats wordt ook wel de Père Lachaise van Nederland genoemd.
www.monuta.nl/vestiging/begraafplaats-oudeikenduinen
De avond komt tot stand met dank aan: Oud Eik en Duinen, Dramtune, alle participanten die tot nu aan aan 'Eten als Einde' hebben meegewerkt!
OPROEP
'Eten als Einde' is een participatieproject over favoriete gerechten die je als laatste avondmaal zou wensen, over eten dat je voor een overleden geliefde zou klaarmaken om te herinneren en te herdenken, over de intieme band tussen voedsel en de dood. Op het Foodprint weblogverzamelen we verhalen, herinneringen, beelden en projecten rond dit thema.
Om de inzendingen te lezen: klik hier
'Eten als Einde' sluit aan bij de tentoonstelling 'Living Remains' van de Mexicaanse kunstenaar Raul Ortega Ayala bij Stroom. In de tentoonstelling staat de rol die voedsel speelt in onze dagelijkse handelingen en rituelen, in religie en cultuur centraal.