Stroom Young Talent Award 2024. Foto: Mahtab Zamanifar

Programma voor kunstenaars

Naast het activiteitenprogramma met kunstenaars dat wordt aangeboden aan een breder publiek biedt Stroom eveneens een programma speciaal gericht op kunstenaars. Dit programma bestaat niet enkel uit de financiële ondersteuning, de atelierbemiddeling en het platform hknl, maar is een mix aan activiteiten waarin de drie kernwoorden stimuleren, verdiepen en verbinden samenkomen. We delen kennis, we verbreden het netwerk, vergroten de zichtbaarheid en wisselen inspiratie uit, waarin we samenwerkingen aangaan zoals met voordekunst, Platform BK en het Kunstmuseum.

Houdt de agenda in de gaten voor actuele informatie en activiteiten.

Programma-onderdelen

Internationaal bezoekersprogramma

Voor het internationale bezoekersprogramma nodigt Stroom bijna maandelijks curatoren, galeriehouders, kunstenaars en critici uit binnen- en buitenland uit om atelierbezoeken af te leggen bij Haagse kunstenaars. Doel is om de zichtbaarheid van kunstenaars te vergroten, reflectie op hun werk te bieden en de bekendheid van hun werk te stimuleren. Voor dit atelierbezoekprogramma kunnen ingeschreven kunstenaars zich opgeven door te reageren op de oproep die we uitzetten via onze eigen communicatiemiddelen, zoals de socials en de website van Stroom.

InvestWeek

Een belangrijk instrument dat Stroom inzet om talent te stimuleren, is de jaarlijkse InvestWeek. Deze bestaat uit een inspirerend programma waarbij (inter) nationaal gerenommeerde curatoren, kunstenaars en critici ieder afzonderlijk een select aantal kunstenaars bezoekt. Deze intensieve week biedt kunstenaars een inhoudelijke reflectie op het eigen werk en positie, en vormt vaak een grote stimulans en inspiratie. Ter bevordering van de reflectie op hun artistieke en professionele praktijk nodigt Stroom de ontvangers van de PRO-Invest-subsidie een jaar na de toekenning uit voor deelname aan de Invest Week. De kunstprofessionals en deelnemende kunstenaars bezoeken diverse kunstlocaties en kunstenaarsinitiatieven in de stad. De contacten zijn niet alleen inhoudelijk waardevol, maar bieden kunstenaars en curatoren ook een belangrijke gelegenheid om hun netwerk te verbreden. Herhaaldelijk vernemen we dat de kunstenaars naar aanleiding van de Invest Week worden uitgenodigd voor (inter)nationale residenties of presentaties.

Bibliotheeksessies

Bibliotheeksessies zijn intieme, informele bijeenkomsten waarin een kunstenaar of curator samen met enkele Haagse kunstenaars in gesprek gaat over de publicaties die voor de artistieke ontwikkeling van de hoofdgast van belang zijn geweest. De mogelijkheid om op ontspannen wijze van gedachten te wisselen over ieders visie en praktijk, maken dat de sessies als zeer waardevol worden ervaren.

Stroom organiseert jaarlijks een reeks kennismakingsbijeenkomsten en informatiebijeenkomsten. We zoeken hierin veelal ook de samenwerking op, zoals met voordekunst, Platform BK.

Houdt vooral ook de agenda en de nieuwsbrief in de gaten voor deze activiteitenplanning.

Stroom Young Talent Award

In 2022 start Stroom met de Stroom Young Talent Award, een speciaal jaarlijks terugkerend talentontwikkelingsprogramma voor vier pas afgestudeerden van de KABK. In het programma is aandacht voor de artistieke ontwikkeling en voor verbreding en versteviging van de beroepspraktijk. Het programma loopt twaalf maanden, van augustus tot met augustus. De ‘young talents’ worden begeleid door twee kunstenaars als mentoren, die hun jarenlange professionele ervaring en expertise inzetten. In persoonlijke gesprekken worden werkplannen op maat gerealiseerd waarmee de talenten hopelijk een vliegende start maken in hun loopbaan.

Ouborgprijs

Al jaren verzorgt Stroom in samenwerking met het Kunstmuseum en de gemeente Den Haag de Ouborg Prijs, de beeldende kunstprijs van de stad Den Haag voor bewezen talent. Voor de nieuwe editie in 2024 zijn enkele wijzigingen doorgevoerd die de prijs beter laat aansluiten bij de ontwikkelingen in het veld, die de diversiteit van artistieke disciplines en achtergronden vergroot en de toegankelijkheid van nominaties en selectieproces verbetert. De selectieprocedure is vernieuwd en iedereen in de stad kan een Haagse kunstenaar voordragen, waaruit een jury de laureaat kiest. Naast de solo-tentoonstelling in het Kunstmuseum ontvangt de kunstenaar een prijzengeld van 25.000 euro, naar eigen inzicht door de kunstenaar in te zetten voor de eigen artistieke praktijk.