Ellen Yiu Kwan Kit, 'The rest of it is stillness', 2022. Foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag

Wat we doen

Stroom Den Haag is het expertisecentrum voor kunst, samenleving en het publieke domein. Samen met hedendaagse kunstenaars ontsluiten we de cultuur van het samenleven, verkennen we toekomstgerichte maatschappelijke perspectieven en prikkelen we de verbeeldingskracht van het publiek. 

ONZE MISSIE

Stroom Den Haag gelooft in de onmisbare rol van kunstenaars voor een leefbare stad en veerkrachtige samenleving. In al onze activiteiten streven we naar het verbinden van kunst, kunstenaars en stad. We dragen bij aan de inhoudelijke ontwikkeling van artistieke praktijken en agenderen maatschappelijk relevante thema’s. Als translokale netwerkorganisatie geven wij samen met partners, bewoners en bezoekers invulling aan onze kernwaarden: stimuleren, verdiepen en verbinden.

Impuls en stimuleren

Stimuleren van de artistieke praktijk is een van de speerpunten van Stroom. Dit doen we met ons stimulerend programma en mix van bijzondere activiteiten voor inhoudelijke verdieping en versterking van professionele ontwikkeling. We bieden maatwerk met profilering, advisering, financiële regelingen en atelierbemiddeling.

We richten ons op interdisciplinaire onderzoek en kennisontwikkeling middels ons thematisch programma met onder andere tijdelijke residenties en door samenwerking met internationale partners zoals kunstacademies, kunstenaars en wetenschappelijke instellingen. Het faciliteren van de artistieke praktijk staat ook centraal in ons uitgebreide stimulerende programma voor de inhoudelijke verdieping en professionele ontwikkeling van Haagse kunstenaars. Onderdeel hiervan is ons succesvolle bezoekers- en netwerkprogramma met aandacht voor (internationale) uitwisseling en verdieping. Onze onlinedatabase haagsekunstenaars.nl biedt onze Haagse kunstenaars zichtbaarheid. Deze blijkt een belangrijke tool voor onderzoek door bemiddelaars, curatoren en opdrachtverleners. Daarnaast zijn er onze talentontwikkelingsprogramma’s zoals de Investweek, Stroom Young Talent Award in samenwerking met het KABK en de Ouborg Prijs, de beeldende kunstprijs van de stad voor bewezen talent, in samenwerking met het Kunstmuseum. We bieden financiële ondersteuning aan kunstenaars en -initiatieven gericht op inhoudelijke verdieping en ontwikkeling van de professionele praktijk. In samenwerking met partners agenderen we regelmatig nieuwe ontwikkelingen in het veld.

Verbinden met de samenleving

Beeldende kunst komt tot leven door verbinding te leggen met anderen door te delen, vragen te stellen en in dialoog te treden. Elk kunstwerk vormt op die manier zijn eigen openbare ruimte. We bieden verdieping en context van projecten en maken gebruik van diverse, passende formats zoals presentaties, kunstenaarsgesprekken, rondleidingen, tours, studiobezoeken, lezingen, informatiebijeenkomsten, seminars en educatieve programma’s. Expertiseontwikkeling en onderzoek ter ondersteuning van ons beleid, inclusief het delen van kennis, zijn eveneens geïntegreerd in dit verbindende programma en worden ondersteund door onze gewaardeerde bibliotheek. We verhouden ons in dit alles tot de stad en reflecteren inhoudelijk op de samenleving.

Als culturele instelling en netwerkorganisatie staat het tot stand brengen van verbinding centraal in onze organisatie; het vormt de kern van onze werkzaamheden en voegt waarde toe aan ons opgave. Hierbij werken we regelmatig samen met derden en bieden ruimte aan thematische programmalijnen zoals See You In The Hague, met focus op kunst die reflecteert op oorlog en recht en in relatie staat tot Den Haag als stad van vrede en recht, of het programma Positions, als platform voor zichtbaarheid van Haagse kunstenaars. Stroom biedt een gevarieerd programma voor een breed publiek: in lijn met onze missie geven we hierin ruimte voor experiment, onderzoek en vernieuwing.

Advisering en opdrachtbegeleiding

Stroom Den Haag is hét kennis- en expertisecentrum voor kunst in de openbare ruimte: lokaal in de gemeente Den Haag, maar ook landelijk en internationaal. Sinds de oprichting past Stroom placemaking toe als werkwijze, waarin onze focus ligt op het stimuleren van de artistieke ontwikkeling, het faciliteren van het maakproces en het samen met partners en publiek creëren van een ‘sociale sokkel’ voor de kunst in de stad en samenleving. Onze deskundigheid is als een toolbox waarin we een mix bieden van fysieke en zakelijke voorwaarden (ruimte, financiële middelen, organisatie, etc.), het faciliteren van een sociaal-culturele context (door verbinding, relaties, het creëren van betrokkenheid en onderzoek), alsmede het zichtbaar of publiek maken van projecten. Ieder project is anders en vraagt om maatwerk, om zo tot een waardevol kunstwerk te komen.