Céline Condorelli: Proposals for a Qualitative Society (Spinning)

9 september t/m 19 november 2017
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Open: wo t/m zo, 12- 17 uur

Toegang: gratis
Onderdeel van Attempts to Read the World (Differently)

Opening: zaterdag 9 september, 17 uur
Andere openingen in Den Haag deze middag:
'On Speaking Terms' bij Nest en 'Kim Boske' bij Heden

Met Proposals for a Qualitative Society (Spinning) presenteert Céline Condorelli de tentoonstellingsruimte van Stroom als een plek voor oefening en spel: carrousels en tollen nodigen de bezoekers daartoe uit, terwijl (historische) referenties van radicale speeltuinontwerpen het belang tonen van een cultuur van spelen voor stad en samenleving.

Voor Céline Condorelli is een zekere intimiteit met cultuur heel belangrijk en tegelijkertijd een politiek geladen onderwerp. In haar ogen is cultuur niet iets waar je in stilte en van een afstandje naar kijkt, maar wat deel uit maakt van het alledaagse leven. De werken van Condorelli staan daarom vaak een vorm van contact toe die intiemer en directer is dan bij de meeste kunstwerken het geval is; ze kunnen worden gebruikt en aangeraakt. Ze hebben vaak dubbele of driedubbele levens, refereren aan het werk van anderen en vervullen diverse ruimtelijke functies, zoals een entree, een structuur om iets tentoon te stellen, een achtergrond, zitmeubel, boekenkast of een speelobject.

Proposals for a Qualitative Society (Spinning) grijpt terug op de opvatting van cultuur van politiek filosofe Hannah Arendt, als "the company one chooses to keep, amongst people, amongst things, amongst thoughts, in the present as well as in the past." De tentoonstelling is ook vol referenties aan kunstenaars en architecten zoals Lina Bo Bardi, Palle Nielsen en Aldo van Eyck. Hun ideeën over spel worden gepresenteerd in een serie nieuwe werken die Condorelli samen met grafisch ontwerper James Langdon ontwikkelt.

Céline Condorelli beschouwt tentoonstellingen als constructies waardoor we de wereld begrijpen. Ze stellen ons bovendien in staat om mogelijkheden te verkennen waarop dingen publiek gemaakt kunnen worden. In deze tentoonstelling gebeurt dat heel direct. De carrousels die Céline presenteert zullen na afloop van de tentoonstelling een plek krijgen op de pleinen van twee lokale scholen, waarvan de kinderen als onderzoekers bij het maakproces en de ontwikkeling van de carrousels waren betrokken.

Door de tentoonstellingspraktijk in verbinding te brengen met de publieke ruimte, en door zowel de kunstruimte als de school te zien als plek voor (pedagogisch) experiment, onderzoekt en schetst de tentoonstelling mogelijke rollen van kinderen en kunstenaars in de maatschappij.

Céline Condorelli presenteerde een eerste editie van de carrousels in 2016 t.g.v. de tentoonstelling Playgrounds in het Museu de Arte de Sao Paolo (MASP); een re-enactment met hedendaagse kunstenaars van de gelijknamige tentoonstelling die Nelson Leirner en Lina Bo Bardi in 1969 organiseerden bij de opening van het MASP. De tollen ontwikkelde ze tijdens een residency bij Kunsthalle Lissabon in 2016 en waren te zien in de tentoonstelling Concrete Distractions.
 
Proposals for a Qualitative Society (Spinning) is Condorelli's bijdrage aan het Stroom programma Attempts to Read the World (Differently). Hiermee kijkt Stroom met een aantal kunstenaars op zoekende, intuïtieve wijze naar onze huidige wereld, de snelle ontwikkelingen daarin en mogelijke toekomsten.

Céline Condorelli (CH, IT, UK) woont in Londen, ze is momenteel Professor at NABA Milan, en een van de oprichters van Eastside Projects (Birmingham, UK); ze is de auteur en editor van Support Structures (Sternberg Press, 2009).
Condorelli ontwikkelde Display Show bij Stroom in 2016 i.s.m. James Langdon en Gavin Wade. Deze tentoonstelling begon in de Temple Bar Gallery in Dublin, kreeg een vervolg bij Eastside Projects en eindigde bij Stroom Den Haag, waar het later dat jaar transformeerde tot de tentoonstelling Another Reality. After Lina Bo Bardi.
Recente tentoonstellingen: Gwangju Biennale, Liverpool Biennale, Sydney Biennale, en Concrete Distractions (Kunsthalle Lissabon, 2016), bau bau (HangarBicocca, Milan, IT, 2015), Céline Condorelli (Chisenhale Gallery, UK), Positions (Van Abbemuseum, inclusief de publicatie The Company She Keeps, Bookworks, 2014). Haar eerste monografie, bau bau is gepubliceerd door Mousse (2017).
www.celinecondorelli.eu

Proposals for a Qualitative Society (Spinning) wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, BankGiro Loterij Fonds, BPD Cultuurfonds en de gemeente Den Haag.

Parallel aan Proposals for a Qualitative Society (Spinning), maar vanuit een heel ander perspectief, presenteren we in Atrium Stadhuis Den Haag de tentoonstelling Speel je stad, waarbij het belang van spel voor onze stad en samenleving ook centraal staat (2 t/m 21 oktober 2017).

PERS
Metropolis M, augustus/september 2017 (#4)

Céline Condorelli, Conversation Piece, Sao Paolo, 2016
Céline Condorelli, Conversation Piece, Sao Paolo, 2016
Models for a Qualitative Society, Lissabon, 2016
foto: Bruno Lopes
Céline Condorelli, Conversation Piece, Sao Paolo, 2016
Attempts to Read the World (Differently)
foto: design: The Rodina
Met dank aan