Binck! Blik op de Binckhorst

Het best bewaarde geheim van Den Haag

Gedurende het najaar van 2005 richtte Stroom Den Haag de blik op de Binckhorst, het Haagse bedrijventerrein dat talloze onvermoede functies herbergt, een vat vol wetenswaardigheden, een optelsom van markante geschiedenissen, ofwel de frisse rafelrand van de geplande stad.
Herstructurering van dit 'best bewaarde geheim van Den Haag' is onvermijdelijk. Bedrijven en gemeente zijn het er over eens dat functievermenging noodzakelijk is. Maar hoe verhoudt zich dit tot regelgeving en (milieu)wetgeving? Is een creative city maakbaar? Waar stopt een stedebouwkundige top-down beweging?

Vanuit de overtuiging dat beeldende kunst het vermogen heeft om de blik op de stedelijke omgeving te kantelen, heeft kunstenaar Melle Smets de verborgen kwaliteiten en de sociaal-geografische rijkdom van de Binckhorst zichtbaar gemaakt. Op 17 september jl. vond de manifestatie BincK! Blik op de Binckhorst plaats voor een zeer breed publiek. Gelijktijdig verscheen het magazine 'BincK' onder redactie van Tijs van den Boomen en Cassandra Wilkins. Deze eenmalige glossy is inmiddels wegens groot succes niet meer verkrijgbaar.

Manifestatie 'BincK! Blik op de Binckhorst'
Op 17 september 2005 kon u de BincK zelf ontdekken. Er waren gedurende de hele dag diverse rondleidingen, wedstrijden en attracties te bezoeken.
Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van het programma.
Klik hier voor een radioverslag op VPRO-radio, en recensies in o.a. het NRC Handelsblad en het AD/ Haagsche Courant

Tentoonstelling en symposium Blik op de Binckhorst
Van 14 oktober tm 6 november 2005 vond de tentoonstelling 'Binck! Blik op de Binckhorst' plaats, over de historie van de Binckhorst, de huidige kwaliteiten en de toekomstplannen. Op 13 oktober 2005 vond daarnaast een symposium plaats over de Binckhorst, waarin Stroom de blik vooruit richt en een debat op gang wil brengen over de toekomst van dit gebied.

BincK magazine
Een industrieterrein met een eigen tijdschrift, indringende portretten van bewoners en ondernemers van de Binckhorst, recensies van alle eethuizen ( vijf tot tien sterren), essays en reportages, achtergrondverhalen en geschiedenis. Met plannen voor de toekomst, kaarten, routebeschrijvingen en achtergrondinformatie fungeerde BincK als gids voor de verschillende reizen die op 17 september op de Binckhorst gemaakt konden worden.
Meer over BincK magazine: klik hier.

Geluidstour
Aanrader en nog steeds actueel: unieke geluidstour over de BincKhorst. Leen een Discman bij Stroom Den Haag (identiteisbewijs meenemen) en de CD (te koop voor € 5,-).
Aan de hand van interviews met verschillende mensen die op de Binckhorst wonen, werken of gewerkt hebben wordt U door de Binckhorst geleid. Mensen en geluiden van de Binckhorst vertellen een bijzonder verhaal over vervlogen tijden, zichtbare en verholen gebeurtenissen, dagelijkse en bijzondere fenomenen. Een aantrekkelijke en informatieve tour, zeker in combinatie met het magazine BincK.
(Naar een idee van beeldend kunstenaar Willem Marijs ism Gerdien Blankenstijn.)

In het kader van deze manifestatie:

Excursies
BincK! Blik op de Binckhorst
Unieke geluidstour over de BincKhorst

Lezingen
Symposium 'Vooruitblik op de Binckhorst’
Symposium 'Vooruitblik op de Binckhorst’

Publicaties
Binck Magazine
Binck Magazine

Tentoonstellingen
BincK! Blik op de Binckhorst
BincK! Blik op de Binckhorst