Nieuwe regels, nieuwe kansen

Is er een alternatief voor het bestemmingsplan?

Woensdag 29 februari 2012, 20:00 uur
Locatie: Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag

Reserveren: VOLGEBOEKT!


*LET OP!
Vanwege grote belangstelling zijn we uitgeweken naar Museum voor Communicatie, op 5 minuten lopen van Stroom. De presentatie 'Nieuwe Ruimte voor de Stad' bij Stroom is voor aanvang en na afloop van het debat te bezichtigen.

Verslagen van het debat:
Download pdf met verslag door Maarten van Tuijl en Tom Bergevoet (temp.architecture)
www.herbestemming.nu
www.gebiedsontwikkeling.nu
www.SConline.nl


Het enorme oppervlak aan braakliggende bouwgrond en de grote hoeveelheid leegstaand vastgoed vragen om andere strategieën om de (her)ontwikkeling van ruimte in Nederland aan te pakken. Hoort bij deze nieuwe manier ook een andere regelgeving? Is het aloude bestemmingsplan nog wel het aangewezen juridisch kader om bijvoorbeeld kantoorpanden te transformeren en braakliggende bouwgrond anders te bestemmen? En als niet, welk alternatief kunnen we dan ontwikkelen? Tijdens dit debat zullen bestuurders, ambtenaren en ontwerpers met elkaar in gesprek gaan over deze vragen.

Maarten van Tuijl en Tom Bergevoet (temp.architecture) illustreren met voorbeelden de urgentie van een nieuwe werkwijze. Maarten Engelberts (jurist, gemeente Den Haag) gaat aan de hand van de Binckhorst in op de (on)mogelijkheden voor herontwikkeling binnen de huidige regelgeving. Edward Stigter (projectdirecteur Eenvoudig Beter, Ministerie van Infrastructuur en Milieu) gaat in op de crisis- en herstelwet en het programma 'eenvoudig beter', dat voortkomt uit de ambitie van het huidige kabinet tot een vermindering van regels.

Moderator Tarik Yousif gaat vervolgens in debat met de sprekers, het publiek en een aantal gasten: Johan Houwers (Tweede Kamerlid, VVD), Sander de Rouwe (Tweede Kamerlid, CDA), Duco Stadig (H-team), Wil van der Hoek (directeur Opdrachtgeving , gemeente Den Haag) en Jan Struiksma (voorzitter Instituut voor Bouwrecht).

Het debat is tevens de start van de presentatie 'Nieuwe Ruimte voor de Stad' van het Amsterdamse architectencollectief temp.architecture, dat nieuwe transformatiestrategieën voor de herontwikkeling van leegstaand vastgoed en braakliggende bouwgrond toont (t/m 25 maart 2012 te zien in de entreeruimte van Stroom).

'Nieuwe regels, nieuwe kansen' is het laatste debat in een serie van drie, die in opdracht van het Stimuleringsfonds voor Architectuur door temp.architecture is georganiseerd. Eerdere debatten vonden plaats in Heerlen (leegstand en cultureel erfgoed) en in Delft (de crisis en het stedenbouwkundig onderwijs). Voor het Haagse debat over regelgeving wordt samengewerkt met Vereniging Deltametropool en Stroom Den Haag.

Stroom programmeert het debat in het kader van het programma Haagse Havens.

PERS
ArchiNed, 8 maart 2012
Gebiedsontwikkeling.nu, 2 maart 2012Debat Nieuwe regels, nieuwe kansen
foto: Tom Bergevoet
Debat Nieuwe regels, nieuwe kansen
foto: Tom Bergevoet
presentatie Nieuwe Ruimte voor de Stad bij Stroom Den Haag
foto: Tom Bergevoet

foto: © temp.architecture

foto: © temp.architecture