Stroom School Agnieszka Kurant: een avond rond haar werk

Donderdag 6 februari 2014, 16.30 uur*
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9. Den Haag
Reserveren: zie formulier onderaan deze pagina of via info@stroom.nl
Toegang: € 7,50 / studenten
€ 5,- (incl. soep, brood en boekje)
Voertaal: Engels


* Deuren openen om 16.30 uur. Dan wordt er soep en brood geserveerd. De eerste lezing begint stipt om 17.30 uur!


Een avond rond het werk van Agnieszka Kurant in het kader van haar tentoonstelling exformation. Met bijdragen van: Agnieszka Kurant, Diedrich Diederichsen, Pieter Fleury en James Richards.

Diedrich Diederichsen gaat in gesprek met Agnieszka Kurant over de tekst die hij speciaal voor de tentoonstelling exformation geschreven heeft. Diedrich Diederichsen (1957) is een Duitse schrijver, muziekjournalist en cultuurcriticus. Hij is een van Duitslands meest gerenommeerde intellectuele schrijvers die zich op het kruispunt van kunst, politiek en popcultuur begeeft. Diederichsen werkte in Hamburg als muziekrecensent en redacteur van het Duitse tijdschrift Sounds in de hoogtijdagen van Punk en New Wave tussen 1979 en 1983. Tot de jaren 1990 was hij editor-in-chief van het invloedrijke subcultuur tijdschrift Spex in Keulen. Diederichsen is een productief schrijver wiens artikelen en teksten gepubliceerd worden in diverse tijdschriften en publicaties. Kranten en tijdschriften met bijdragen van hem zijn onder meer Texte zur Kunst, Die Zeit, Der Tagesspiegel, Süddeutsche Zeitung, Artforum, en Frieze. Met zijn denken en zijn houding weerspiegelt Diederichsen een veelheid van invloeden. Zijn schrijven toont sporen van Post-structuralisme, Marxisme, Culturele studies, New Journalism, Beat literatuur, psychoanalyse, en Situationisme. Een belangrijk onderwerp van zijn schrijven is de spanning tussen subjectiviteit, identiteitspolitiek en cultuurindustrie in een Post-Fordistische samenleving.

Pieter Fleury (1955) bouwde als regisseur en producent van documentaires, televisiefilms, opdrachtfilms en commercials de afgelopen 30 jaar naam op. Zo regisseerde hij onder meer de documentaire Ramses, oú est mon prince over Ramses Shaffy die het Gouden Kalf won voor de Beste Lange Documentaire in 2002. Hij is oprichter van het filmproductie bedrijf Golden Monkey Enterprises. Als producent en regisseur maakte hij onder meer Shanghai The Peoples City (1985), Mene Tekel (1997), Noord Korea, een dag uit het leven (2004) en Klokken van de Keizer (2010). Als regisseur werkte hij 12 jaar voor het VPRO programma Diogenes. Als mede-eigenaar van Acht en de Vlieg filmproducties maakte hij Het Schitterende scherm, 50 jaar NOS-Journaal (2006). Zijn meest recente film Het Oordeel (2011) gaat over de besluitvorming van rechters.

Kunstenaar James Richards (woont en werkt in Londen) maakt video's, is curator van film- en videoprojecten en werkt vaak met archiefmateriaal en gevonden filmmateriaal dat hij remixt en opnieuw samenbrengt. Hij geeft een presentatie die bestaat uit het screenen van zowel zijn eigen werk, fragmenten van collaboratieve kunstwerken die hij maakte en historisch werk van andere kunstenaars uit de Lux collectie met film en video materiaal van kunstenaars. Ook zal hij een aantal van de thema's uit het werk van Kurant aanstippen. Recente solotentoonstellingen van Richards waren te zien bij Rodeo, Istanbul; Spike Island, Bristol (2013); CCA Kitakyushu (2012); Chisenhale Gallery, Londen en Rodeo, Istanbul (2011). Recente groepstentoonstellingen: The Encyclopedic Palace, Venice Biennale (2013); Lyon Biennale (2013); Frozen Lakes, Artists Space, New York (2013) en The Imaginary Museum, Kunstverein München (2012). Als curator heeft hij screenings georganiseerd bij instituten als Light Industry, New York en de ICA, Londen. In 2012 kreeg hij de Jarman Award voor film en video. Op dit moment verblijft hij in Berlijn als deelnemer van het DAAD Berliner Künstlerprogramm.

Stroom School is de overkoepelende term voor het randprogramma rond tentoonstellingen. In de Stroom School worden thema's uitgelicht, besproken en verdiept. De activiteiten staan open voor iedereen.

Overzicht Stroom School Agnieszka Kurant.

Agnieszka Kurant + Diedrich Diederichsen bij Stroom
foto: Stroom Den Haag
Agnieszka Kurant + Diedrich Diederichsen bij Stroom
foto: Stroom Den Haag
Omslag publicatie 'DD on AK' Diedrich Diederichsen on the work of Agnieszka Kurant
foto: vormgeving: Atelier Carvalho Bernau
Pieter Fleury, 'Ramses, oú est mon prince', 2002
James Richards, 'Active Negative Programme' (2009) and 'Untitled Merchandise (Lovers and Dealers), 2007
foto: The Imaginary Museum, Kunstverein Münich