Stroom Invest lezingen 2007

Edith Doove (B), Kestutis Kuizinas (LT), Mihnea Mircan (RO), Mirjam Varadinis (CH)

Woensdag 9 mei  2007, 20.00 uur
Locatie: Hogewal 1-9
Voertaal: Engels

Vier internationale curatoren, ‘unusual and non-suspect' en tot op heden nog weinig actief in Nederland, verzorgden deze avond een korte lezing over hun ideeën, idealen, praktijk en motivaties. Dit programma vormt onderdeel van een programma voor kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland, die Stroom organiseert in het kader van de toekenningen in 2006 van de zogenaamde Invest subsidies. Het programma bestond verder uit een programma van atelierbezoeken, presentaties en informele ontmoetingen.

Meer over Stroom Invest programma.

Edith Doove (1963) richtte in 2005 ed.projects - International Art Agency in Brussel op. Zij is actief als freelance curator en kunstcriticus. Tot op heden maakte zij diverse tentoonstellingen in België en daarbuiten en schrijft zij voor nationale en internationale kranten, magazines en catalogi. Projecten waarmee zij zich momenteel bezighoudt zijn o.m. ‘Parallellepipedum' (werktitel), een cross-over project tussen wetenschappers en kunstenaars in opdracht van de Universiteit en de gemeente Leuven (2007-2010), en ‘Landgraaf25', diverse kunstprojecten in Landgraaf (2007).  

Kestutis Kuizinas (1968) is sinds 1992 directeur van het Contemporary Art Centre (CAC) in Vilnius, Litouwen. Als curator heeft hij  zowel in Litouwen als daarbuiten tentoonstellingen georganiseerd, zoals ‘Cool Places. The 7th Young Baltic Art Triennial' en ‘Lithuanian Art 1989-1999', beide in het CAC. Hij was verantwoordelijk voor het Litouwse Paviljoen op de 49e Biennale in Venetië (werk van Deimantas Narkevicius, 2001) en voor de Litouwse bijdrage aan de 26e Biënnale van Sao Paolo (2004). Sinds 2002 is hij artistiek directeur van de Baltic Triennial of International Art in Vilnius.      

Mihnea Mircan (1976) is verbonden aan het Museum of Comtemporary Art (MNAC) in Boekarest. Hij stelde tentoonstellingen samen zoals ‘Jaan Toomik: Video Works' (2005), was curator van Le Pavillon, in Palais de Tokyo in Parijs en van ‘Radio Killed the Video Star, Side B' bij FRAC Champagne-Ardenne in Reims (2005/2006). Dit jaar is hij betrokken bij de tentoonstellingen ‘Sublime Objects' (met werken uit de collectie FRAC Grand Est) en ‘Under Destruction #3' in het MNAC. Hij is curator van de tentoonstelling ‘Low-Budget Monuments' in het Roemeense Paviljoen op de Biennale van Venetië; Hij schrijft voor diverse catalogi, publicaties en magazines.     

Mirjam Varadinis (1972) is sinds 2002 curator bij Kunsthaus Zürich in Zwitserland. Daarvoor werkte zij bij enkele galeries en bij het Museum of Modern Art in New York. Voor Kunsthaus Zürich maakt zij tentoonstellingen van o.a. Mark Handforth, Urs Fischer, en Erik van Lieshout (die op 12 april jl. werd geopend). Mirjam Varadinis leverde tekstuele bijdragen aan diverse bladen, zoals ‘Parkett', en catalogi, zoals meest recent ‘Erik van Lieshout: This Can't Go on (Stay with me)' (2007) en publicaties, o.a. over de  kunstenaar Mark Handforth (2005).

Deze lezingenavond is onderdeel van het Stroom Invest programma dat plaats vond op 9, 10 en 11 mei 2007.
Voor meer informatie klik hier.

Meer informatie over de Stroom Invest subsidie.

Kunstenaars die in 2006 een Stroom Invest subsidie ontvingen:
Seekee Chung, Barbara Ellison, Robin de Goede, Johan Gustavsson, Nils Yttri Heggland, Stéphanie Jamet, Floris Kruidenberg, Clara Pallí Monguilod, Keir Neuringer, Navid Nuur, Femmy Otten, Immanuel Sirron-Kakpor.

Stroom invest lezingen
foto: Stroom Den Haag
lezing door Edith Doove
foto: Stroom Den Haag
lezing door Mihnea Mircan
foto: Stroom Den Haag
lezing door Mirjam Varadinis
foto: Stroom Den Haag
lezing door Kestutis Kuizinas
foto: Stroom Den Haag