Stroom Invest Lezingen 2008

Sandra Ross (GB), Thibaut Verhoeven (B), Lukasz Gorczyca (PL)

Woensdag 11 juni  2008, 20.00 uur
Locatie: Hogewal 1-9
Voertaal: Engels

Net als vorig jaar organiseert Stroom lezingen door vier internationale curatoren, 'unusual and non-suspect', over hun ideeën, idealen, praktijk, motivaties en keuzes. De lezingen vormen onderdeel van een -verder besloten- conferentie voor kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland, die Stroom organiseert in het kader van de toekenningen in 2007 van de Invest subsidies. De Stroom Invest is een belangrijk instrument dat jonge, pas afgestudeerde kunstenaars in staat stelt zich verder te ontwikkelen, onder meer in hun actieve betrokkenheid bij de Haagse kunstwereld. De conferentie rond Stroom Invest bestaat verder uit een programma van atelierbezoeken, presentaties en informele ontmoetingen met het doel Haagse kunst en kunstenaars zichtbaarder te maken.

Meer over Stroom Invest programma

Sandra Ross (Engeland) studeerde aan Goldsmiths College en is sinds 2004 curator bij Pump House Gallery, beide in Londen. Zij wordt beschouwd als een echte artists' curator en is onder meer verantwoordelijk voor solotentoonstellingen van kunstenaars als Aisha Khalid (Pakistan), Dallas Seitz (Canada), Thomas Kilpper (Duitsland), Katy Dove (Schotland) en Milena Dragicevic (Servië). 

Thibaut Verhoeven (België, 1977) was in de periode 2002-2004 als assistent curator bij Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle betrokken bij tentoonstellingen van Markus Lüpertz en Santiago Sierra. Sinds 2005 is hij als conservator bij het S.M.A.K. in Gent (mede)verantwoordelijk voor tentoonstellingen zoals 'Head Shop/Shop Head' van Paul McCarthy (2007) en 'The Absence of Mark Manders' (2008). Verhoeven is redacteur bij het opiniërende kunstmagazine 'rekto:verso'. Daarnaast organiseert hij debatten en workshops en is hij publicist.

Lukasz Gorczyca (Polen, 1972) heeft, samen met collega criticus Michal Kaczynski, in 2001 Raster Gallery opgericht in Warschau, een particuliere instelling voor jonge, hedendaagse kunst. Raster werkt regelmatig met voornamelijk Poolse kunstenaars als Michal Budny, Zbigniew Rogalski, Aneta Grzeszykowska en Wilhelm Sasnal. Raster Gallery is een voortzetting van het kunsttijdschrift 'Raster' en de garage galerie 'Naswietlarnia' (Darkroom). Behalve tentoonstellingen organiseert Raster ook concerten, performance- en literatuuractiviteiten. Lukasz Gorczyca schrijft voor catalogi en tijdschriften zoals Frieze en Spike. Kaczynski en Gorczyca zijn de selecteurs voor EAST international 2009 in Norwich (GB).

De kunstenaars die in 2007 een Invest subsidie ontvingen zijn: Sarah Carlier, Nico Feragnoli, Matthijs Kiel, Sarina Missot, Joost Nieuwenburg, Yvo van der Vat en Sara Vrugt. Behalve bovengenoemde curatoren zullen Gijs Frieling (directeur W139, Amsterdam), Freek Lomme (Onomatopee, Eindhoven) en Nathalie Zonnenberg (onafhankelijk curator, Amsterdam) atelierbezoeken bij hen afleggen.