Festival Designkwartier Den Haag 2016

27 t/m 29 mei 2016
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Open: vrijdag t/m zondag, 11:00 - 18:00 uur
Voor andere locaties en programma zie:
www.designkwartier.com


Feestelijke openingsavond Festival Designkwartier 2016 bij Stroom Den Haag!
Vrijdag 27 mei, 18-20 uur bij Stroom Den Haag
Met om 18.30 uur: opening door wethouder Joris Wijsmuller (Stadontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid, Cultuur)

Bekijk festival-fotoalbum op facebook

Stroom Den Haag doet dit jaar voor de tweede keer mee aan Festival Designkwartier Den Haag. In bestaande winkels, pop-upstores, musea en op vele andere verrassende locaties in het Zeeheldenkwartier zijn meer dan 50 ontwerpers zelf aanwezig om hun nieuwste werk te tonen, erover te vertellen en het te verkopen.

Bij Stroom Den Haag presenteren en verkopen de volgende ontwerpers hun werk:
- Rozemarijn Lucassen
- Sara Vrugt
- Mirte van Kooten
- Christie van der Haak


Bezoekers kunnen bij Stroom bovendien gratis binnenlopen bij Another Reality. After Lina Bo Bardi, waarbij internationale kunstenaars hun visie geven op de Braziliaanse architect en ontwerper Lina Bo Bardi. Tijdens het Festival Designkwartier presenteren studenten Interieur aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) stoelen geïnspireerd op Bo Bardi, waaronder de Giraffe Chair. Daarnaast is er ook een OpZicht-presentatie van Menno de Bruijn & Max Lennarts en een Ondertussen-presentatie van Anne Kranenborg.

Rozemarijn Lucassen
Kleding, brieven, onderzoeksstenen en installaties op huiskamerformaat; Rozemarijns producten zijn erg veelzijdig. Met haar kledinglabel Bespeling kun je een eigen draai geven aan wat je draagt. Bijvoorbeeld de vorm van je blouse veranderen met klittenbandstippen, geborduurde draden in een andere vorm wrijven, of een ingenaaide knikker rond laten rollen in je shirt. Door haar experimentele manier van werken is wat ze maakt iedere keer een verrassing, en bevindt het zich op meerdere grensvlakken (kunst/ontwerp/proces/resultaat). Rozemarijn: "Ik vind het geslaagd als mensen mooie details (her)ontdekken dankzij mijn werk."

Sara Vrugt
Een geborduurd tafellaken is vaak te mooi om te gebruiken, de kans op een onuitwasbare vlek is groot. Daarom borduurt Sara Vrugt vlekken op tweedehands tafellinnen: uiterst chique afdrukken van glazen, omgestoten kopjes en vlekken van sauslepels. Als het tafellaken toch al ‘vies' is hoeft niemand zich tijdens het diner in te houden.
Sara Vrugt maakt iconische ontwerpen met textiel en draad, humor en een idealistische inslag. Met haar (machinale en handmatige) borduurwerken en gemeenschapsprojecten met maatschappelijke raakvlakken laat ze mensen met een frisse blik naar het dagelijks leven kijken.
Voor Designkwartier nodigde ze interieur architect en conceptueel ontwerper Daniel van Dijck uit om samen met haar o.a. zijn servieswaar te presenteren op een onconventioneel gedekte tafel.

Mirte van Kooten
Ritual of the Temporary Home
Onze generatie is flexibel rondom het bepalen van een ‘thuis'. We kunnen tegenwoordig onze huizen achter ons laten en ons thuis vinden op een nieuwe plek. We zijn hedendaagse nomaden. Hoe bepalen we waar dit gevoel van thuis vandaan komt en hoe nemen we dit met ons mee? Een rugzak, die uit te vouwen is tot een kleed, daagt mensen uit om na te denken over wat thuis zijn betekent. In de tas zitten zakjes met verschillende teksten die refereren aan het gevoel van thuis en helpen met het maken van keuzes.

Christie van der Haak
Naast jacquard geweven stoffen die gebruikt kunnen worden voor het bekleden van stoelen of het opspannen van wanden, ontwerpt Christie van der Haak de laatste tijd prints voor diverse kledingstoffen. In samenwerking met jonge modeontwerp[st]ers wil zij een aantal kimono's laten maken. Inspiratie is het 100-jarig bestaan van de Amsterdamse School, waarvan nu in het Stedelijk Museum en Museum Het Schip in Amsterdam een tentoonstelling is te zien. De samenwerking met By van Harten is nog in ontwikkeling maar nu al zijn producten daarvan bij Stroom te zien. Daarnaast toont de kunstenaar ook een serie tafelkleden.

PERS
Jegens & Tevens, 28 mei 2016
Trendbeheer, 28 mei 2016
Den Haag Centraal, 26 mei 2016Festival Designkwartier Den Haag 2016
Opening door wethouder Joris Wijsmuller
Rozemarijn Lucassen in haar eigen 'knikkerbaan t-shirt'
foto: Stroom Den Haag
Rozemarijn Lucassen
foto: courtesy the artist
Werk Sara Vrugt + Daniel van Dijk
foto: Stroom Den Haag
Sara Vrugt
foto: courtesy the artist
Werk Mirte van Gelder
foto: Stroom Den Haag
Mirte van Kooten, 'Ritual of the Temporary Home'
foto: courtesy the artist
Christie van der Haak in kimono van haar eigen stof
foto: Stroom Den Haag
Christie van der Haak
foto: Eric de Vries