Walking Seminar Den Haag (podcasts)

Over de nieuwe rol van kunst in de openbare ruimte

De gratis podcasts zijn beschikbaar via:
www.walkingseminar.stroom.nl


Stroom biedt met Walking Seminar Den Haag wandelaars en luisteraars via een viertal audiotours (podcasts) een doorkijkje naar de stad van de toekomst. Vier kunstenaars en vier wetenschappers nemen je tijdens vier wandelingen in het Den Haag van nu mee in hun verkenningen van en gedachtes over deze ingrijpende veranderingen. Ze reageren op de vraag "Wat is de toekomst van de openbare ruimte?" De podcasts/wandelingen zijn samengesteld door erfgoedonderzoeker Christian Ernsten en documentair fotograaf Dirk-Jan Visser en gemaakt door radiomaker Marten Minkema. Ernsten, Minkema en Visser zijn de auteurs van het succesvolle boek en podcasts Voorland Groningen. Wandelingen door het Antropoceen.

Dit zijn de wandelingen/podcasts:


Water in de stad

Stadsdeel: Centrum-Segbroek

Lengte: 7 km

Door Henriette Waal (kunstenaar, Den Haag) en Clemens Driessen (cultureel-geograaf, Rotterdam).

Begin voor deze wandeling is het project Het zichtbaar maken van de bron van de Haagse Beek (1992) van kunstenaar Krijn Giezen. De Haagse Beek werd oorspronkelijk gegraven om de Hofvijver van vers water te voorzien vanuit de bron bij Kijkduin, maar is inmiddels sterk veranderd en vervuild. Terwijl waterschappen waarschuwen voor verdroging en verzilting van het landschap, wijzen drinkwaterbedrijven op de toename van microplastics en haasten ze zich om droogtescenario's te maken. Wat is de huidige relatie tussen water, natuurlijk leven en de stad?

Metabolisme van de stad

Stadsdeel: Wateringseveld

Lengte: 7 km

Door Anne Geene (kunstenaar, Den Haag) en Roy Remme (milieukundige, Utrecht).

Deze wandeling start bij het Bomenmuseum (2008) van herman de vries in Wateringse Veld. De kunstenaar, in wiens werk de verstoorde relatie tussen mens en natuur centraal staat, liet in dit stadsdeel 300 verschillende soorten bomen planten. Realiseren we ons wel voldoende hoezeer het herstellende vermogen van de groene longen in een stad en de kwaliteit van onze leefomgeving door de uitstoot van koolstofdioxide, stikstof en fijnstof worden aangetast?

Veiligheid van de stad

Stadsdeel: Scheveningen

Lengte: 4 km

Door Shailoh Phillips (kunstenaar, Den Haag) en Patricia de Vries (filosoof, Maastricht).
In 2013 zorgde het ontwerp van de Spaanse architect en stedenbouwkundige Manuel de Sola-Morales Rubio ervoor dat de boulevard van Scheveningen aantrekkelijker én veiliger werd. Dat is deels gelukt, want de badplaats trekt wel steeds meer mensen, maar vrouwen worden op straat geïntimideerd en de veiligheid is wederom in het gedrang. De gemeente wil daarom, als onderdeel van haar smart city programma, digitale instrumenten inzetten. Op welke manier kan de kunstenaar in relatie tot digitale of traditionele technieken bijdragen aan een veiliger gevoel in de stedelijke omgeving?

Colonialisme in the city

Stadsdeel: Centrum

Lengte: 4 km

Deze podcast is in het Engels!

Door Michelle Piergoelam (kunstenaar, Rotterdam) en Nick Shepherd (archeoloog, Aarhus).

Hoe de sporen van kolonialisme een rol spelen in de hedendaagse samenleving. De geschiedenis van Den Haag is nauw verbonden met het koloniale verleden. Het Haags Historisch Museum en websites als mappingslavery.nl en pasadopresente.nl laten dat nadrukkelijk zien. Mede door protestbewegingen als #kickoutzwartepiet en #blacklivesmatter zijn discussies over ons slavernijverleden en het dekoloniseren niet meer weg te denken uit onze publieke ruimte. Hoe zal het nieuwe bewustzijn niet alleen onze blik op het verleden van de stad veranderen, maar ook zijn weerslag krijgen op de toekomstige inrichting?

Christian Ernsten & Dirk-Jan Visser
Christian Ernsten is verbonden aan de Universiteit Maastricht. Als erfgoedonderzoeker gebruikt hij wandelen als onderzoeksmethode. Dirk-Jan Visser is verbonden aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Als documentair fotograaf gebruikt hij wandelen als methode om landschappen te verkennen.
Voor eerdere wandelingen van Christian Ernsten en Dirk-Jan Visser en projecten waar wandelen als onderzoeksmethode wordt gebruikt:
>> walkingseminar.org


Walking Seminar Den Haag is gemaakt in opdracht van Stroom Den Haag en maakt deel uit van de programmalijn Antropologie van de publieke ruimte, waarbij nieuwe methoden en vormen worden verkend om je te verhouden tot de publieke ruimte.

Colofon
Samenstelling: Dirk-Jan Visser en Christian Ernsten
M.m.v.: Henriette Waal & Clemens Driessen, Anne Geene & Roy Remme, Shailoh Philips & Patricia de Vries, Michelle Piergoelam & Nick Shepherd
Regie en productie podcasts: Marten Minkema
Website ontwerp: Erik Wong
Website productie: Aart Jan van der Linden
Mixage, muziek en soundscape: Mat Wijn
Projectleider vanuit Stroom Den Haag: Lennard Dost
In the air: vanaf 5 juli 2021

Walking Seminar Den Haag komt tot stand met dank aan het Mondriaan Fonds, gemeente Den Haag, Universiteit Maastricht, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag.


Walking Seminar Den Haag. Water in de Stad (langs de Haagse Beek). Radiomaker Marten Minkema in gesprek met kunstenaar Henriette Waal
foto: Dirk-Jan Visser, 2021
Walking Seminar Den Haag
Walking Seminar Den Haag: Henriette Waal & Clemens Driesen steken de Haagse Beek over tijdens hun onderzoek naar water in de stad
foto: © Dirk-Jan Visser
Walking Seminar Den Haag. Metabolisme van de Stad (Wateringseveld). Radiomaker Marten Minkema in gesprek met kunstenaar Anne Geene
foto: Dirk-Jan Visser, 2021
Walking Seminar Den Haag. Metabolisme van de Stad (Wateringseveld).
foto: Dirk-Jan Visser, 2021
Walking Seminar Den Haag. Metabolisme van de Stad (Wateringseveld).
foto: Dirk-Jan Visser, 2021
Walking Seminar Den Haag. Metabolisme van de Stad (Wateringseveld).
foto: Dirk-Jan Visser, 2021
Walking Seminar Den Haag. Metabolisme van de Stad (Wateringseveld).
foto: Dirk-Jan Visser, 2021