Hans van Bentem, 2006

Shri Vishnu School, Abraham van Beyerenstraat 56

Hans van Bentem werd gevraagd om een kunstwerk te maken voor de nieuwbouw waarbij de hindoe-filosofische identiteit van de school wordt benadrukt. Hij ontwierp - binnen zijn eigen beeldend idioom - tien beelden, die de tien incarnaties van Vishnu op een eigentijdse manier verbeelden. ‘Telkens als de spirituele wereld in gevaar is, komt Vishnu in één van zijn vele gedaantes op aarde om deze te redden....'

De werken, uitgevoerd in een enorme diversiteit aan technieken en materialen, zijn in en rond de school geplaatst en vormen samen één avontuurlijk verhaal; een ontdekkingsreis door de wereld van kunst en cultuur! Zo hangt op de bovenste etage een beschilderd bronzen beeld van een everzwijn dat de wereldbol op zijn slagtanden balanceert (Varaha). Een waterspuwende vis van beschilderd aluminium houdt een ark drijvende op het speelterras (Matsya). Op één van de pleinen ligt een grote granito schildpad die een toren op zijn rug torst (Kurma). Er zijn een aantal kroonluchter-achtige beelden, een bronzen dwerg die kan veranderen in een grote blauwe reus van opblaasbaar vinyl (Vamana), en een leeuwenkop van neon en knipperlichtjes (Narasimha).

De werken zijn al helemaal opgenomen in het dagelijkse leven van de school: het paarlemoeren Krishna beeld wordt ‘stiekem' geaaid en gekust door passerende kleuters.

Extra financiële ondersteuning van de Mondriaan Stichting.  

Hans van Bentem
foto: Stroom Den Haag
Hans van Bentem
foto: Stroom Den Haag
Hans van Bentem
foto: Stroom Den Haag
Hans van Bentem
foto: Stroom Den Haag
Hans van Bentem
foto: Stroom Den Haag