Beelden in het Zuiderpark

Zuiderpark Den Haag

Update: 1 oktober 2022
Met ingang van 1 oktober 2022 zijn alle beelden in het Zuiderpark in Den Haag door Oren en Ogen tekort ook voorzien van BiG (Beeld in Geluid) beschrijvingen. Naast de 12 beelden van de Beeldengalerij in het depot, nabij de sportcampus, hebben alle overige 24 beelden voorzien van een beeldbeschrijving. Tijdens een wandeling in het Zuiderpark in Den Haag kun je dan ook genieten van de details van de kunstwerken die het park rijk is.
www.orenenogentekort.nl

De stad Den Haag telt honderden beelden, die staan opgesteld op pleinen, in parken en langs straten. Er zijn beelden uit vorige eeuwen, maar ook sculpturen uit onze eigen tijd en het beeldenbestand groeit nog steeds. Soms blijkt na verloop van tijd dat een beeld niet meer op zijn plaats is. Het raakt totaal overwoekerd of staat volledig verloren bij een bouwput waar nieuwbouw wordt gerealiseerd. Stroom heeft in 2000 de renovatie van het Zuiderpark aangegrepen om deze beelden een nieuw leven te geven. Voor de renovatie stonden er in het uitgestrekte park slechts tien beelden, maar dit aantal werd nu meer dan verdubbeld. Naast de beelden die in de stad niet meer tot hun recht kwamen, zijn er in het park ook werken te zien die speciaal voor deze locatie werden gemaakt. Alle beelden hebben een grondige opknapbeurt gekregen en staan nu fris temidden van het groen. Een blauw pad (de zogenaamde dwaalroute) voert de wandelaar langs alle werken en langs de diverse stukjes natuurschoon van het Zuiderpark. Er is een gratis folder verkrijgbaar over de route met alle informatie over de beelden en hun makers.

Kruidentuin, Beelden uit Haagse ateliers (zomer 1998)

Onder de titel ‘Een dag in het park', heeft werkgroeplid Aris de Bakker in de Kruidentuin een tijdelijke tentoonstelling ingericht van kleine beelden uit de ateliers van Phonse van Daalen, Caroline Wigleven, Willemien de Bruijn en Bert Haaitsma, Theo ten Have, Yolande Weerdenburg, Simone ten Bosch, Sonja van Kerkhoff, Marjan Meerbeek, Mohana van den Kroonenberg, Ramon E. Ottenhof, Willem Speekenbrink, Marissa Polin, Derek Welbergen, Christien Rijnsdorp, Nico Pot, Lina Hodoroba, Gert Germeraad en Sybilla Krosch.

Eric Boot - driedelig plastiek
Phil van de Klundert - Kunstfruit
Ingrid Rollema - Wereldwijf
Bram Roth - Relief
Jan Snoeck - Man
Willemien de Bruyn en Bert Haaitsma - Small trees, Sweet dreams