Florentijn Hofman, 2009

IBS Al-Qoeba, Terwestenstraat 105, Den Haag

Locatie: Islamitische Basisschool Al-Qoeba (bij oplevering in 2009  Openbare Basisschool Het Spectrum), Terwestenstraat 105, Den Haag
 

Florentijn Hofman heeft in 2009 in samenwerking met Jasper van der Made twee houten boomhuizen ontworpen voor de twee speelpleintjes van basisschool Het Spectrum (tegenwoordig IBS Al-Qoeda). Het kunstwerk is gerealiseerd in het kader van de gemeentelijke regeling 'kunst op scholen' en werd begeleid door Stroom Den Haag. De huizen staan symbool voor het jong zijn, voor het dromen voordat je naar de middelbare school gaat en in de harde wereld van cijfers, presteren en volwassen worden terecht komt.

De boomhuizen zijn gemaakt voor twee 30 jaar oude platanen die speciaal werden geselecteerd op de juiste kruin en takkenformatie. Het boomhuis op het linkerplein is heel romantisch, met een veranda en dakkapel. Op het rechterplein staat een winkelwoning met drie verdiepingen; het lijkt alsof het pand uit de Schilderswijk is weggekaapt. De boomhuizen zijn niet toegankelijk en te hoog om in te klimmen, maar ze zijn vanaf het schoolplein en vanuit de lokalen goed te zien.

Florentijn Hofman maakt grote opvallende kunstwerken in de openbare ruimte. Hij houdt ervan om mensen in verwondering te brengen: gewone, herkenbare beelden worden door locatie en/of maatvoering opmerkelijk en bijzonder. Hij liet in 2007 een gele badeend van 26 meter hoog dobberen op de Franse rivier de Loire. Hofman kreeg bekendheid met zijn blauwe 'make over' van een vervallen huizenblok aan de Beukelsdijk in Rotterdam. Mensen reden speciaal een eindje om om de blauwe huizen te bekijken, skaters gingen er naartoe om trukjes te fotograferen met het huizenblok als achtergrond. Iedereen raakte zo gehecht aan het blauwe pand dat mensen zelfs 'blauwe' rouwkransen legden toen het gesloopt werd.
Website Florentijn Hofman

Mede mogelijk gemaakt door:
Het project bij Het Spectrum en de feestelijke opening werden mede mogelijk gemaakt door Haag Wonen, de Gemeente Den Haag (afdeling Vastgoed) en Stroom Den Haag.

Pers
SPITS, 10 april 2009
Algemeen Dagblad/Haagse Courant, 10 april 2009
Algemeen Dagblad/Haagse Courant, 8 april 2009

boomhuis in begin mei
foto: Frank Hanswijk
het eerste boomhuis
foto: Stroom Den Haag
het tweede boomhuis
foto: Frank Hanswijk
opening boomhuizen op 9 april 2009
foto: Frank Hanswijk
opening boomhuizen op 9 april 2009
foto: Frank Hanswijk
opening boomhuizen op 9 april 2009
foto: Frank Hanswijk
opening boomhuizen op 9 april 2009
foto: Frank Hanswijk
oplevering eerste boomhuis
foto: Frank Hanswijk