Barbara Kletter, 2008

Basisschool De Fontein, Laan van Wateringse Veld 462, Den Haag

donderdag 10 juli 2008, 14.00 uur: 
onthulling door leerlingen van de school

Beeldend kunstenaar Barbara Kletter ontwierp voor de centrale hal van basisschool De Fontein in Den Haag een interactief kunstwerk dat door leerlingen van de school tot leven wordt gebracht. Het kunstwerk is gerealiseerd in het kader van de gemeentelijke regeling 'kunst op scholen' en werd begeleid door Stroom Den Haag. 

'Ontmoeting'
Het werk bestaat uit twee beelden - van een een jongen en van een meisje - die een dynamische choreografie uitvoeren op een schijf en over een rails langs de muur. De jongen en het meisje kunnen ieder apart door middel van twee drukknopjes in beweging worden gebracht; de beelden 'schuivelen' zo naar elkaar toe, koorddansen van elkaar af of draaien pirouettes om hun eigen as. De 'dans' kan op elke gewenste positie worden stopgezet, waardoor er telkens een andere compositie in de ruimte ontstaat.

Het kunstwerk bij De Fontein in het Wateringse Veld refereert aan de beweging, groei en de  sociale ontwikkeling die iedereen op school meemaakt. In de choreografie kan van alles geprojecteerd worden; een spel van ontmoeting en beweging, de verbinding tussen twee mensen, of tussen twee werelden. Het beeld is nooit statisch maar neemt steeds nieuwe, wisselende gedaantes aan.

Barbara Kletter (1960)
In het oeuvre van Kletter vormen beweging en techniek een terugkerend thema. Zo maakte zij voor de twee lokalen van het techniekpaviljoen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn twee vliegapparaten getiteld 'Opgepast Vliegende Leerlingen!', waarbij leerlingen letterlijk en figuurlijk beweging en techniek konden ervaren. Voor kinderdagverblijf Bengel in Maassluis maakte ze een 'wagenparkje' van vier roestvrijstalen voertuigen op wielen. Voor het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp maakte zij een serie mensfiguratieve beelden die door patiĆ«nten of bezoekers handmatig in beweging gezet kunnen worden. 

'Ontmoeting'
foto: Tom Haartsen