Annechien Meier, 2008

OBS De Startbaan, Böttgerwater 21, Den Haag

Voor de binnenplaats van de school ontwierp beeldend kunstenaar Annechien Meier twaalf mobiele volkstuintjes waarboven een vliegtuig zweeft. De schaduw van dit vliegtuig - de 'Tigermoth'- beweegt mee met de zon over het strak gekaderde Hollandse landschap in de bakken daaronder.

Het kunstwerk bij De Startbaan refereert aan de historie van de locatie van de school. Ypenburg was vanaf 1936 een vliegveld voor de sportvliegerij. In de Tweede Wereldoorlog speelde het vliegveld een belangrijke rol, na de oorlog werden er  zweefvliegshows gehouden en sport- en verkeersvliegeropleidingen gegeven.

In haar werk speelt Annechien Meier met begrenzingen van openbare ruimte; volkstuinen zijn daarbij een terugkerend thema. Op meerdere locaties in Den Haag creëerde zij al tijdelijke groene oases op ongewone plekken: mobiele tuinen die tijdelijk een plek innemen op een trottoir, plein, stoep of snelweg. De leerlingen van de Startbaan kunnen nu tuinieren op hun eigen binnenplaats! Er zijn twaalf tuintjes; grote verrijdbare bloembakken op wielen. Het vliegtuig vormt een permanente overkapping van de tuintjes. De bakken worden beplant met groenten, kruiden en eetbare bloemen. De plantjes blijven 'laag', zodat het geheel een perspectief blijft houden alsof je vanuit een vliegtuigraam uitkijkt over het karakteristieke, gecultiveerde, platte Hollandse landschap.

Website Annechien Meier

Verslag van de opening op Hagazine.

het werk op de locatie
foto: Rob Kollaard
het werk op de locatie
foto: Rob Kollaard
de opening
foto: Corinne Groot
de opening
foto: Corinne Groot
de opening
foto: Corinne Groot
de opening
foto: Corinne Groot
de opening
foto: Corinne Groot