KapteinRoodnat, 2006

Basisschool De Paradijsvogel, Weidevogellaan 201, Ypenburg

LET OP: Het werk is op deze locatie niet langer aanwezig, maar is in 2012 in een nieuwe vorm en kleur geïnstalleerd bij OBS De Drentse Hoek (Oosterhesselenstraat 586, Den Haag)
Meer info klik hier


Ontwerpersduo KapteinRoodnat (Marleen Kaptein en Stijn Roodnat) maakte speciaal voor basisschool De Paradijsvogel een kunstwerk van een paar honderd meter felgroene op hol geslagen stalen buizen, die bezit hebben genomen van het schoolplein en de aula.

Inspiratiebron voor het project is een fragment uit de film ‘Mon Oncle' van Jaques Tati. Tati werkt in de buizenfabriek van zijn broer. Als op een dag hoogwaardigheidsbekleders de fabriek komen bezoeken, wil hij indruk maken op het gezelschap door heel interessant op allerlei knoppen te gaan drukken. Hierdoor slaat de machine totaal op hol en is de hoeveelheid en de vorm van de buis die de machine produceert niet meer te overzien.

Het ontwerp van KapteinRoodnat voor de Paradijsvogel  is gebaseerd op dit concept van één ‘doorgroeiende' buis. De buis (van 50 mm doorsnee) begint bij de hoofdingang als handrailing en voert naar het schoolplein, waar het een eigen leven begint te leiden. Door  verschillende vormen aan te nemen ontstaan er  nieuwe functies, zoals speel- en zitobjecten (voetbalgoal, basketbal-mand, tuimelrekjes, banken). Na een heel traject op het schoolplein te hebben afgelegd gaat de buis dwars door de muur van het schoolgebouw de aula binnen. Hier krijgt de buis vormen en functies die specifiek voor deze binnenruimte bedoeld zijn (theater, podium, hangplek, poefjes, gordijnrails). De leerlingen van de Paradijsvogel kunnen zich volop uitleven in dit spannende lijnenspel !

KapteinRoodnat won in 2007 de Designprijs Rotterdam 2007 voor dit project. Voor het bijbehorende artikel in de catalogus klik hier.

Extra financiële ondersteuning: De Mondriaan Stichting

KapteinRoodnat
foto: Bas Princen
KapteinRoodnat
foto: Stroom Den Haag
KapteinRoodnat
foto: Stroom Den Haag
KapteinRoodnat
foto: Stroom Den Haag
KapteinRoodnat
foto: Stroom Den Haag
KapteinRoodnat
foto: Stroom Den Haag
KapteinRoodnat
foto: Stroom Den Haag
KapteinRoodnat (binnen)
foto: Bas Princen