Barbara Visser, 2008

18 scholen in Den Haag

De TL/Tijdlamp van Barbara Visser is een kunstwerk in beperkte oplage ontworpen voor 18 Haagse scholen in het kader van de gemeentelijke percentageregeling. Het project bestaat uit een vreemd 'levend' apparaat - de TL/Tijdlamp - en een bijbehorende educatieve publicatie rond het thema tijd.

Voor foto's van de officiële presentatie op 6 november 2008 klik hier.

Omdat het begrip tijd - zowel objectief (de tijd op de klok) als subjectief (gevoelsmatig) - zeer sterk aanwezig is op school, ontwikkelde Barbara Visser een kunstwerk dat iets vertelt over het meten en het weergeven van tijd en ook aanleiding kan zijn voor het ontwikkelen van ideeën of activiteiten rond het begrip tijd. De TL/Tijdlamp die zij i.s.m. uitvinder/programmeur Stijn Belle en kunstenaar Koert van Mensvoort ontwikkelde, heeft de vorm van een TL-buis, die langzaam volloopt met gekleurd licht. Licht dat staat voor tijd. Naarmate de lamp langer op een bepaalde plek hangt of staat kan hij zich aan de tijdsindeling van die omgeving aanpassen. Dat doet hij met behulp van sensoren ('ogen' en 'oren') waarmee geluiden en bewegingen gemeten kunnen worden. De TL/Tijdlamp komt blanco de school binnen, maar leert patronen in activiteit te herkennen, bijvoorbeeld het ritme van lesuren in een bepaald lokaal. Na afloop van ieder lesuur zal een weerslag te zien zijn van de drukte in de klas, in de vorm van een gekleurd strepenpatroon dat ontstaat doordat een hoge geluidsniveau de kleur van het licht laat veranderen.

Barbara Visser is in 2008 onderscheiden met de prestigieuze Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst. In 2007 had zij een overzichtstentoonstelling in Museum De Paviljoens in Almere, toen ook de monografie 'Barbara Visser is er niet' verscheen. Bij Stroom was haar werk in 2001 eerder te zien in de solotentoonstelling 'A Day in Holland/Holland in a Day'.

Publicatie 'Barbara Visser, TL/Tijdlamp'
Samenstelling en redactie: Corinne Groot, Martine van Kampen, Bernie Deekens
Teksten: Mireille de Putter, Douwe Draaisma e.a.
Vormgeving: Veronica Ditting
Fotografie: Johannes Schwartz
Uitgever: Stroom Den Haag, 2007

Het project TL/Tijdlamp werd gefinancierd door de Gemeente Den Haag, Fonds 1818 en Stroom Den Haag.
Technische uitvoering: RENA electronica bv en Toltech Solutions.

Deelnemende scholen
Bernardusschool, De Bonte Vlinder, Dalton Scholengemeenschap, De Eshof, Gymnasium Haganum, Haags Montessori College, Houtwijk, De Kameleon, De Kleine Keizer, De Krullevaer, Leyenburgschool, Overbosch College, De Regenboog, Rosaschool, De Schakel, De Springplank, Zorgvliet, Willem de Zwijgerschool.

TL/Tijdlamp
foto: Johannes Schwarz