Ingrid Mol, 2004

Basisschool Statenkwartier, Van Beverningkstraat 29, Den Haag

Beeldend kunstenaar Ingrid Mol (1970, werkzaam in Den Haag) realiseerde in opdracht van Stroom bij basisschool Statenkwartier in Den Haag het project ‘LINV 29 de expeditie naar de gulzige aardappelvelden'. Het kunstwerk bestaat uit een viertal grote, veelkleurige keramische beelden en een muurschildering op het schoolplein, plus een bijbehorend stripalbum dat het verhaal achter het project vertelt.

LINV 29 de expeditie naar de gulzige aardappelvelden (LINV staat voor: Leerlingen Initiatief Nieuwe Verdeling) gaat over drie leerlingen van de Statenkwartierschool die door de zanger Loewie Sjansee op expeditie worden gestuurd. In het land van Koning Bakthavar heerst er een enorme honger onder de bevolking. Het lijkt erop dat de koning alles alleen opeet. LINV 29 moet de koning te pakken zien te krijgen om hem te laten stoppen met zijn gulzige geschrans. Als de kinderen echter bij het paleis van Koning Bakthavar aankomen, blijkt dat hij gevangen zit en niet schuldig is aan de honger in zijn land. De expeditie zet zich voort naar de gulzige aardappelvelden, waarna er een spannende ontknoping volgt.

Het bijbehorende stripalbum is gemaakt in samenwerking met de leerlingen van de school. De kinderen hebben de hoofdpersonen ontworpen en Ingrid Mol heeft, in samenwerking met Quinten Smith, deze figuren vervolgens gebruikt als uitgangspunt voor het verhaal. Het stripalbum is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 en natuurlijk ook voor volwassenen. De combinatie van een verhaal en driedimensionale figuren komt voort uit de marktstrategie van grootschalige stripproducenten als de Disney Studio en Manga. Vaak zijn de hoofdpersonen uit tekenfilmproducties en strips als actie-poppen in de speelgoedwinkels te koop. In het geval Ingrid Mol zijn de personages levensgroot op het schoolplein aanwezig en gebruiken de kinderen de beelden om op te klimmen en om mee te spelen.