SOFT CITY: Azra Aksamija, Pushwagner, Dubravka Sekulic

13 september t/m 8 november 2009
Locatie: Hogewal 1-9
Opening: zaterdag 12 september, 17.00 uur

Introductie door de kunstenaars, 16 uur

Rondleidingen:
zondag 13 september 2009, 15 uur door Azra Aksamija (voertaal: Engels)
zondag 4 oktober 2009, 15 uur door Ingrid Mol
zondag 1 november 2009, 15 uur door Dubravka Sekulic (voertaal Engels)

De tentoonstelling ‘Soft City' toont de bijzondere manier waarop kunstenaars de mentale, psychologische en sociaal economische gevolgen verbeelden van de manier waarop mensen zich ruimtelijk organiseren of laten organiseren.

Pushwagner
In zijn sleutelwerk, de beeldroman ‘Soft City' (1969 - 1975), schetst de controversiële Noorse kunstenaar Hariton Pushwagner (1940, Oslo) het gestandaardiseerde dagelijks leven in een Orwelliaanse, dystopische stad. Met mededogen, gevoel voor het absurde en een soms satirische blik beschouwt Pushwagner het leven van een gezin in een topdown georganiseerde stad.
Website Pushwagner
 
Azra Aksamija
Vier jaar lang observeerde Azra Aksamija (1976, Sarajevo, Bosnië-Herzegovina) ‘Arizona Market', de grootste zwarte markt van de Balkan, die uitgroeide tot een nederzetting met 2200 bedrijven, 65 cafés en 7 nachtclubs. Zij beschrijft deze bottom up stad als een "bizar organisme, omgeven door mijnenvelden en ruïnes". Onder de indruk van de vitaliteit en het vermogen tot zelforganisatie van de bewoners, creëerde Aksamija ‘Arizona Road' (2002), een installatie bestaande uit videoregistraties en architectonische interventies ten behoeve van een flexibele stadsontwikkeling. Naast ‘Arizona Road' toont Aksamija in deze tentoonstelling het gloednieuwe werk ‘Contraption' (2009).
Website Azra Aksamija
 
Dubravka Sekulić
Architect/onderzoeker Dubravka Sekulić (1980, Nis, Servië) toont onderdelen van ‘Belgrade, Belgrade: Ongoing Archive of Unruled Practices', een project dat informele transformatieprocessen in Belgrado in kaart brengt. Het project werd in 2006 opgezet door Dubravka Sekulic en Ivan Kucina als een reeks workshops met studenten aan de Faculteit voor Architectuur van de Universiteit van Belgrado. ‘Russian Pavilions' werd door Dubravka Sekulic ontwikkeld als een onafhankelijk onderzoeksproject. ‘Roof Extensions' was de eerste workshop in de serie en vond plaats in mei 2006.
Website Dubravka Sekulic

Parallel aan de tentoonstelling biedt Stroom drie presentaties door onderzoeksteams (rondom Haagse architecten, kunstenaars en ontwerpers) die gericht zijn op de invloed van informele sociale en culturele structuren op de inrichting van Yogjakarta (Indonesië, Krijn Christiaansen en Ingrid Mol), Kumasi (Ghana, Ralf Pasel, Immanuel Sirron-Kakpor, Remy Jansen - Ghana Atelier van de Academie voor Bouwkunst Rotterdam) en Tblisi (Georgië, Peter Zuiderwijk, Onno Dirker en Ergün Erkoçu).
Meer informatie: klik hier.

Met dank aan: Mondriaan Stichting, Generali Foundation Wien, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Stichting Design Den Haag 2010-2018.

IN DE PERS
Beelden, 4e kwartaal 2009
Soft City Organische Stad
Archined, 27 oktober 2009
Soft City. Informele planning en de kerdietcrisis

Pushwagner, 'Soft City'
foto: Rob Kollaard
overzichtsfoto 'Soft City'
foto: Rob Kollaard
Pushwagner, 'Soft City'
foto: Rob Kollaard
Azra Aksamija, 'Contraption', 2009
foto: Rob Kollaard
Azra Aksamija, 'Contraption', 2009
foto: Rob Kollaard
Pushwagner, 'Soft City'
foto: Rob Kollaard
Pushwagner, 'Soft City'
foto: Rob Kollaard
Pushwagner, 'Soft City'
foto: Rob Kollaard
Azra Aksamija, 'Arizona Road', 2002 © Sammlung Generali Foundation
foto: Rob Kollaard
Azra Aksamija, 'Arizona Road', 2002 © Sammlung Generali Foundation
foto: Rob Kollaard
Dubravka Sekulic, 'Belgrade, Belgrade: Ongoing Archive of Unruled Practices'
foto: Rob Kollaard
Dubravka Sekulic, 'Belgrade, Belgrade' (Russian Pavilions)
foto: Dubravka Sekulic