FAT 'All You Can Eat'

'More rather than less' is het motto van het Britse architectenbureau FAT (Fashion Architecture Taste). Sinds de oprichting in 1995 houdt FAT zich bezig met beeldende kunst, kunst in de openbare ruimte en ‘allerlei dingen daar tussenin'. De tentoonstelling ‘All You Can Eat' bevat maquettes van actuele en recente projecten en meer sculpturale werken waarin de hoofdthema's van het bureau worden uitgewerkt.

FAT werd onlangs bekroond met de prestigieuze FX Award voor hun aandeel in het Fiets&Stal project. In 2000 werden dertien kunstenaars, vormgevers en architecten uitgenodigd om bewakershuisjes te ontwerpen voor fietsenstallingen in Den Haag. Fiets&Stal is een initiatief van Stroom Den Haag, de gemeente Den Haag en de stichting Biesieklette. Het opvallende gebouwtje aan de boulevard in Scheveningen, dat door FAT een ‘Non-ument' wordt genoemd, werd begin dit jaar ook opgenomen in een nieuwe serie kunstpostzegels van TPG Post.

FAT zelf ziet de tentoonstelling ‘All You Can Eat' als ‘een dubbelalbum met greatest hits, nieuw materiaal en zeldzame B-kanten'. FAT is geïnteresseerd in het verleggen van de grenzen van de architecuur door zich te richten op kwesties als smaak, betekenis en de relatie tussen gebouwen, de gebruikers en de stad. Het bureau onderzoekt wegen die buiten de mainstream architectuur liggen. Naast speelse werken als ‘Chaise' (een antieke, barokke chaise longue, deels bekleed met een miniatuur landschap), bevat de tentoonstelling ook de originele maquette van het bekroonde Fiets&Stal huisje; een grote maquette van FAT's bijdrage aan WiMBY!, een gemeenschapspark en -hal in Hoogvliet; foto's van de ingrijpende verbouwing van vakcollege SintLucas in Boxtel (wordt binnenkort opgeleverd) en het ontwerp van 23 nieuwe huizen in Manchester, Groot Brittannië.

29 maart 2006: Lezing FAT (Charles Holland en Sam Jacob)

FAT 'All You Can Eat'
foto: Rob Kollaard
FAT 'All You Can Eat'
foto: Rob Kollaard
FAT 'All You Can Eat'
foto: Rob Kollaard
FAT 'All You Can Eat'
foto: Rob Kollaard
FAT, Fiets&Stal, 2003
foto: Stroom Den Haag
foto: Stroom Den Haag
postzegel van TPG Post, 2006
foto: Stroom Den Haag