Nishiko: Repairing Earthquake Project

18 november 2018 t/m 27 januari 2019
Opening: zaterdag 17 november, 17 uur door Minister Yoshiko Ina Kijima van de Ambassade van Japan in Den Haag (vice-ambassadeur)
Join facebook event
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: woensdag t/m zondag, 12-17 uur

Stroom School: Repairing Earthquake Project
Randprogramma bij de tentoonstelling, met o.a. het lezingenprogramma Rising Waters over zeespiegelstijging.
>> lees meer

>> Download tentoonstellingsgids (pdf)

In het kader van een reeks signalementen van belangwekkende kunstenaars presenteert Stroom Den Haag een tentoonstelling van het Repairing Earthquake Project, het magnum opus van de in Den Haag woonachtige kunstenaar Nishiko (Kagoshima, Japan, 1981). Na de aardbeving en de daarop volgende tsunami in maart 2011 ging zij in het Tohoku-gewest van Japan op zoek naar resterende voorwerpen en verzamelde zij ooggetuigenverklaringen die de nasleep van de ramp ervaarbaar maken. Ten behoeve van het project repareert en reconstrueert Nishiko de gehavende voorwerpen teder en minutieus. Met hun littekens blijven ze zichtbaar herinneren aan de historische gebeurtenissen. "In my point of view, extreme care and dedication generate a potential for healing", aldus de kunstenaar. De gerepareerde voorwerpen krijgen vervolgens een tweede leven doordat Nishiko ze onderbrengt bij pleegouders. De tentoonstelling bij Stroom presenteert het Repairing Earthquake Project voor het eerst in zijn totaliteit.

In 2018 wordt het project bekroond met twee nieuwe onderdelen. Met de voltooiing van het project is ook enige tijdsdruk gemoeid: de kunstenaar merkte recent op dat in Japan zó'n vaart wordt gemaakt met de reconstructie van de door de tsunami getroffen gebieden, dat het buiten de afgesloten terreinen met hoge radioactieve straling steeds moeilijker wordt om sporen van de ramp terug te vinden. Eerder dit jaar betrok Nishiko een tijdelijk atelier in het district Tofino, aan de westkust van Canada, om te onderzoeken welke overblijfselen van de materiële cultuur zeven jaar na de tsunami aanspoelen aan de andere kant van de Stille Oceaan. Daarna keerde de kunstenaar terug naar het rampgebied in Japan, waar overlevenden van de ramp nog steeds hopen om hun objecten terug te krijgen. In reactie op deze berichten besloot Nishiko om de voorwerpen die de overlevenden van de ramp het meest missen als tekening te laten uitvoeren en aan hen te doneren.

De tentoonstelling bij Stroom heeft niet uitsluitend ten doel het pregnante Repairing Earthquake Project over het voetlicht te brengen bij een breder publiek. Nishiko's project maakt niet alleen een menselijke tragedie invoelbaar, maar ook een ecologische crisis tastbaar. De omstandigheid dat de zeespiegel tijdens het Antropoceen dramatisch stijgt als gevolg van klimaatverandering door menselijk handelen, evenals het verschijnsel van de concentraties van plastic afval in de oceaan, maken het project nog urgenter: het handelt evenzeer over onze gezamenlijke toekomst als dat het stil staat bij de aardbeving en tsunami in Japan in 2011.

Stroom School: Repairing Earthquake Project
Een intensief publieksprogramma begeleidt het project, gericht op scholieren in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, studenten en andere geïnteresseerden binnen en buiten het kunstenveld. Het lezingenprogramma Rising Waters met Nederlandse en internationale sprekers, waaronder Peter Fend (28 november 2018)), Annechien Meier (12 December 2018), Betsy Damon  (9 januari 2019) en Maarten Vanden Eynde + Tieme Haddeman (23 januari 2019), maakt deel uit van het programma.
>> lees meer

De tentoonstelling en het publieksprogramma zijn samengesteld door gastconservator Roel Arkesteijn. Hij is geïnteresseerd in vormen van artistiek engagement, activisme en kunst voor maatschappelijke verandering. Sinds eind 2008 is hij als conservator hedendaagse kunst verbonden aan Museum De Domijnen in Sittard.

Met dank aan:
De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Ambassade van Japan in Nederland, Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Tokyo, Satellietgroep, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Gemeente Den Haag. Met speciale dank aan: Tofino Botanical Gardens en Torinoumi Dental Clinic en de bruikleengevers ('foster parents').

Biography Nishiko
Nishiko (1981, Kagoshima, Japan) studeerde fotografie aan de Tokyo Zokei University voordat zij in 2006 verhuisde naar Den Haag. Hier studeerde zij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Sindsdien is Nishiko woonachtig in Den Haag en als kunstenaar actief in uiteenlopende media. Nishiko stond in 2017 op de longlist voor de Prix de Rome en in 2015 op de shortlist voor de mk Award.
Recente tentoonstellingen
Climate as Artifact / Klimaat als Mensenwerk (de Electriciteitsfabriek Den Haag, NL, 2018), Present Time Station (Corridor Project Space, Amsterdam, NL, 2017), Oerol festival (Terschelling, NL, 2017), We come in peace, you're welcome! (Galerie b2, Leipzig, DE, 2017), Living in Dreams (De Bond, Brugge, BE, 2017), Tool, Mind, Earth (Scottish Poetry Library Edinburgh, UK, 2016), Intimacy + Chambres d'Amis (Marres, Maastricht, NL, 2015).
www.nishiko55.com
www.haagsekunstenaars.nl

Zie ook:
Climate as Artifact (Klimaat als Mensenwerk)
18 oktober t/m 18 november 2018
Met o.a.: Nishiko (Repairing Earthquake Project)
Organisatie: Satellietgroep
Locatie: De Electriciteitsfabriek, Den Haag

Zeelab#4 Global Currents: (How to (re)gain placement within nature?)
Zondag 28 oktober 2018, 14:00 - 18:00
Met: o.a. Nishiko en Roel Arkesteijn
Organisatie: Satellietgroep
Locatie: De Electriciteitsfabriek, Den Haag

Nishiko: eerder te zien bij Stroom
Stroom Bibliotheeksessie: Nishiko (2016)
Ondertussen: glinting honey in the dark, a feather tickling on my back (2015)
Return on Invest (2012)
InLoop/EnTry: Nishiko - Repairing Earthquake project (2011)

PERS
Art Critique, 28 februari 2019
Kunstkrant, januari-februari 2019
Jegens & Tevens, 19 januari 2019
MetropolisM.com, 18 januari 2019
Villa Next Door, 12 januari 2019
Villa La Repubblica, 11 januari 2019
Arts en auto, 8 januari 2019
Den Haag Centraal, 13 december 2018
Den Haag FM (Kunstlicht), 18 november 2018 (radio interview start na 6 minuten)
chmkoome's blog, 18 november 2018

Nishiko, 'Repairing Earthquake Project'
foto: design: Caroline de Lint
Nishiko, 'Repairing Earthquake Project', tentoonstellingsoverzicht Stroom, 2018
foto: Ayako Nishibori, courtesy Stroom Den Haag
Nishiko, 'Repairing Earthquake Project', tentoonstellingsoverzicht Stroom, 2018
foto: Ayako Nishibori, courtesy Stroom Den Haag
Nishiko, 'Repairing Earthquake Project', tentoonstellingsoverzicht Stroom, 2018
foto: Ayako Nishibori, courtesy Stroom Den Haag
Nishiko, 'Repairing Earthquake Project', tentoonstellingsoverzicht Stroom, 2018
foto: Ayako Nishibori, courtesy Stroom Den Haag
Nishiko, 'Repairing Earthquake Project, object#2011_4', 2012
foto: Yuhki Yamamoto, courtesy Nishiko
Nishiko, 'Repairing Earthquake Project, object#2011_35', 2012
foto: Yuhki Yamamoto, courtesy Nishiko
Nishiko bezig met 'Repairing Earthquake Project'
foto: courtesy the artist
Nishiko: Repairing Earthquake Project
foto: design: Caroline de Lint