Positions: Soft Intimacies 

groepstentoonstelling

Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Wanneer: 1 maart t/m 7 juli 2024
Open: woensdag t/m zondag, 12:00-17:00 uur (ook geopend tijdens Hoogtij op vrijdag 24 mei)
Met: Eugenie Boon, Yaïr Callender, Haevan Lee, Farah Rahman en Amber Toorop.


Positions: Soft Intimacies is een groepstentoonstelling van vijf Haagse kunstenaars die werken op het snijvlak van spiritualiteit, ecologie, cultureel erfgoed en mondelinge geschiedenis.

Eugenie Boon, Yaïr Callender, Haevan Lee, Farah Rahman en Amber Toorop nodigen de bezoeker uit om de ambiguïteit van persoonlijke en collectieve manieren van herinneren te verkennen. Hun artistieke praktijk is gevormd door poëtische reflecties, ontleend aan persoonlijke ervaringen en achtergronden. 

De kunstenaars onderzoeken in hun werk hoe je poëtische verstilling kan creëren en daarmee ruimte voor reflectie en kwetsbaarheid. Zij delen intieme verhalen die in ons collectieve bewustzijn soms meer op de voorgrond staan, soms als vluchtige schimmen die verder verbleken, maar soms ook bewust worden weggestopt. De werken, die speels, verdiepend, experimenteel, maar ook kwetsbaar zijn, bieden andere perspectieven en nodigen uit om te speculeren over vormen van samenleven. Hoe kunnen sommige jeugdherinneringen, verankerd in gevoelens van onbevangenheid of plezier, ons inspireren om hoopvol te blijven? Hoe gaan we om met herinneringen en verhalen die ook gevoelens van schaamte en ongemak opwekken? Hoe maken we ruimte voor deze complexiteit en dragen wij op juiste wijze zorg voor deze kennis, die van generatie op generatie is doorgegeven? 

De kunstenaars van Positions: Soft Intimacies blijven vragen oproepen met hun werk en verkennen zo collectieve vormen van herinneren. Dit betekent tegelijkertijd het omarmen van complexiteit, frictie, verdriet en vreugde. Positions: Soft Intimacies maakt deze gelaagde ervaringen voelbaar en nodigt het publiek uit tot reflectie en verwondering. 

Audiobestanden
Stroom biedt een ingesproken versie aan van de begeleidende teksten bij de tentoonstelling: >> luister hier


Programmalijn Positions 
Positions is een podium voor Haags talent. Stroom presenteert met deze programmalijn nieuw en bestaand werk van Haagse beeldend kunstenaars, en toont daarmee de grote diversiteit van hun praktijk. Naast tentoonstellingen is er ook ruimte voor artistiek onderzoek, experimentele presentaties, lezingen, performances en andere activiteiten. 

Meer zien over eerdere Positions tentoonstellingen? Zie:
Positions: Elsewheres (2023)
Positions: Time-Based (2022)

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt met steun van de Gemeente Den Haag.

foto: Studio Uittenbogaart
Performance tijdens opening
foto: Studio Uittenbogaart
Performance tijdens opening
foto: Studio Uittenbogaart
foto: Studio Uittenbogaart
foto: Studio Uittenbogaart
Kunstenaars en curator tijdens opening
foto: Studio Uittenbogaart
Ontwerp: Mary Ponomareva