Dag van de Architectuur Den Haag 2011: Doe-Het-Zelf

de Zelfverzonnen Stad

Zaterdag 25 juni 2011, 10:30 - 18:30 uur
Centrale locatie: Stadskantoor Leyweg, Leyweg 809

Eindprogramma: vanaf 16:30 uur in het Doe-Het-Zelf Café van Denis Oudendijk
Volledig programma: www.dvda-denhaag.nl


Den Haag ziet er zo geordend uit, alles lijkt van te voren bedacht en weinig verrassend. Maar als je goed kijkt, herken je het eigen initiatief in mobiele kantoren, zelfontworpen dakopbouwen, balkon-kattentrappen, alternatieve parkeeroplossingen en fantasierijke tuinontwerpen. De Dag van de Architectuur viert dit jaar 'de zelfverzonnen stad' en laat zien hoe bewoners zich de stad eigen maken. Allerlei gebouwen, die op initiatief van bewoners of gebruikers zelf zijn gebouwd of verbouwd, zijn deze dag geopend. Het publiek kan verder meedoen met fietstours en een slotmanifestatie in het nieuwe stadskantoor in Zuidwest, waar de Dag zich concentreert.

Bezoekers van de Dag van de Architectuur die een andere kant van Den Haag Zuidwest willen zien kunnen meedoen aan een DHZ-fietstour. Grafisch ontwerpers Peter Zuiderwijk en Maurice de Bruijn leiden de 'There, I Fixed it'- fietstour langs improvisaties van bewoners: zonder zorgen over esthetiek, praktisch problemen oplossend en vaak met grote creativiteit in materiaalkeuze of taalgebruik. Den Haag Archiguides maakt een speciale DHZ-gebouwentour met de nadruk op de architectuur; Gertjan Giele en Eit Hasker, beiden nauw betrokken bij de herstructurering van Den Haag Zuidwest, laten de grotere verbanden in de wijk zien.

Alle tours starten bij het nieuwe stadskantoor van Rudy Uytenhaak dat als informatiecentrum dienst doet. Hier zijn ook de programmaboekjes te krijgen en vindt om 16.30 uur het Slot Event plaats. Dat laatste gebeurt in het Doe-Het-Zelf-Café dat Denis Oudendijk (Refunc) bouwt in de foyer. Paul Cornelissen (Theater Dakota) ontvangt aan de bar wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie), architect Rudy Uytenhaak, cultureel ondernemer Tony Boxman (Villa Escamp) en architect Terry van der Heide (initiator van de 10e Dag van de Architectuur film, die deze dag getoond wordt).

Het beste idee voor de stad verzin je natuurlijk zelf. Achter op een bierviltje als het moet. In een paar lijnen of woorden laat je zien hoe je Het Zelf zou Doen. Op de Dag krijg je volop gelegenheid om je ideeen te tonen. De mooiste exemplaren zijn 's middags tjdens het Slot Event te bewonderen.

Meer informatie over de dag, de opengestelde gebouwen en de exacte tijden van de fietstours: www.dvda-denhaag.nl

De Haagse Dag van de Architectuur wordt samengesteld door de Stichting Dag van de Architectuur Den Haag in samenwerking met BNA Kring Haaglanden, gemeente Den Haag, Bouwfonds Ontwikkeling, Stroom Den Haag en Haags Architectuurcafé (HaAC).

De Dag van de Architectuur Den Haag wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Den Haag, Bouwfonds Ontwikkeling, Stadsgewest Haaglanden, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Staedion, Vestia, Dura Vermeer, Ballast Nedam, TVDH architecten.


PERS
Den Haag Centraal, 24 juni   2011

Dag van de Architectuur 2011
Doe-Het-Zelf-Café, Denis Oudendijk (Refunc)
foto: © Refunc
Doe-Het-Zelf-Café, Denis Oudendijk (Refunc)
foto: © Refunc
Doe-Het-Zelf-Café, Denis Oudendijk (Refunc)
foto: © Refunc
Doe-Het-Zelf-Café, Denis Oudendijk (Refunc)
foto: © Refunc
Bierviltje
foto: ontwerp Peter Zuiderwijk
De speciale bierviltjes
foto: © Refunc
Dag van de Architectuur 2011
foto: © Refunc