Rondleiding door Saskia van Stein

door de tentoonstelling Up to You

Zondag 21 maart 2010, 15 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Reserveren niet nodig. Toegang gratis

Saskia van Stein geeft een rondleiding door de tentoonstelling Up to You. Als curator van het Nederlands Architectuur Instituut geeft zij haar persoonlijke visie op het werk van architect Yona Friedman, vormgever Thomas Lommée en beeldend kunstenaar Navid Nuur. Saskia van Stein wil opvattingen over het dynamische en het statische bespreken; hoe een formele structuur aan de wensen en eisen van de gebruiker(s) tegemoet kan komen, in hoeverre een maatschappelijke visie door een architect, ontwerper of kunstenaar tot een realiteit getransformeerd kan worden.

Saskia van Stein (1969, Leiden) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en is sinds 2002 als curator werkzaam bij het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) in Rotterdam. Ze heeft aan ruim 30 tentoonstellingen meegewerkt, waaronder de huidige presentatie ‘Architecture of Consequence', waar de innovatie van de architectuur centraal staat. Ze trad als co-curator op van het evenementenprogramma bij de 4de Internationale Architectuur Biennale in Rotterdam om de tentoonstelling als het ware te animeren. Namens het NAi en samen met architectenbureau Stealth.unlimited was ze verantwoordelijk voor het werk ‘Archiphoenix' in het Nederlands Paviljoen van de Architectuur Biennale 2008 in Venetië.

Haar persoonlijke en professionele interesse ligt besloten in de bredere verbanden en de relatie tussen architectuur en stedelijkheid, en actuele politieke, maatschappelijke en culturele ontwikkelingen. Van Stein is een omnivoor als het gaat om visuele cultuur, van formele en verhalende aspecten van architectuur en de stedelijke omgeving (alles wat nodig is om van een huis een thuis te maken) tot de scenografie van videoclips.

Yona Friedman, La Ville Spatiale in de Binckhorst
foto: Rob Kollaard
Thomas Lommée 'OpenStructures'
foto: André P. Meyer