PITCH: Architectuurstudio BötgerOudshoorn en Studio Irander

Presentaties van jonge architecten o.l.v. Jord den Hollander

Woensdag 27 februari 2008, 20.00 uur
Locatie: Hogewal 1-9

De presentatie van Studio Irander is in het Engels!


Stroom Den Haag vervolgt haar serie PITCH!-avonden met presentaties van Architectuurstudio BötgerOudshoorn en Studio Irander. Beide architectenbureaus presenteren hun visies en ambities aan de hand van enkele projecten, waarbij de relatie tussen landschap en gebouwde omgeving centraal staat. BötgerOudshoorn hanteert een uitgesproken landschappelijke benadering bij haar ontwerpen. Studio Irander richt zich op wat men de laatste tijd 'landscape urbanism' noemt: landschappelijke stedenbouw.

Architectuurstudio BötgerOudshoorn is opgericht naar aanleiding van de realisatie van het prijswinnend ontwerp voor de Europese prijsvraag Europan 7 (2002-2003) in Hengelo, en bestaat uit een samenwerking van Sechmet Bötger en Peter Oudshoorn. Beide architecten deden eerder ervaring op bij andere bureaus zoals Jeanne Dekkers Architectuur, Atelier PRO en OMA. In de ontwerpvisie van BötgerOudshoorn bestaat de stad niet uit gebouwde objecten maar uit patronen op verschillende schaalniveaus waarin gebouw en omgeving met elkaar verweven zijn. Elk ontwerp begint met een analyse van de patronen die het nieuwe gebouw enerzijds een uitgesproken karakter geven en anderzijds naadloos aan laten sluiten op de omgeving. Dat is goed te zien in de 50 woonvilla's die ze voor de wijk Bekendael in Hengelo ontwierpen met specifieke buitenruimten en een gemeenschappelijke tuin.
website Architectuurstudio BötgerOudshoorn

Studio Irander is in 2007 opgericht door de Zweedse landschapsarchitect Johanna Irander. Drie jaar geleden studeerde ze af aan de Edinburgh College of Art in Schotland bij Eelco Hooftman (Gross.Max Landscape Architects). Sinds de oprichting participeerde Studio Irander in een aantal prijsvragen, waarvan ze er twee won; de tweede prijs in de competitie 'Venice Lagoon Park' van het tijdschrift '2G International Architecture Review' en de eerste prijs met een voorstel voor het gebied rondom het vliegveld Vatnsmyri in Reykjavik (IJsland). Volgens Johanna Irander is de hernieuwde aandacht voor het landschap in de stedenbouw een gevolg van de zoektocht van veel steden naar specifieke vormen van gebruik en identiteit. Het betekent ook dat de traditionele scheiding tussen de ontwerpende disciplines niet langer houdbaar is bij het ontwerpen van de stad.
website Studio Irander

Na de presentaties gaan de sprekers, onder leiding van architect en filmmaker Jord den Hollander, met elkaar en het publiek in discussie.

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor Architectuur en Haag Wonen Kristal.

Archief PITCH presentaties

Architectuurstudio BötgerOudshoorn
Studio Irander
PITCH! presentatie
foto: Stroom Den Haag
PITCH! presentatie
foto: Stroom Den Haag