After Neurath Symposium. Dag 1.

Het eerste grote evenement van de manifestatie 'After Neurath' is een openbaar symposium waarin gesproken wordt over de geschiedenis en het actuele belang van het werk van Otto Neurath.

Sprekers op 31 oktober zijn: Frank Hartmann, Robin Kinross, Kristóf Nyíri en Femke Snelting.

Programmaoverzicht

10:00 uur
inloop en introductie
11:00 uur
Frank Hartmann "The quest for an 'inclusive form of the icon' - analogue to digital visualisation"
12:00 uur
Kristóf Nyíri "The Isotype and its Precursors"
13:00 uur
Lunchtijd
14:00 uur
Robin Kinross "Isotype work as design work"
15:00 uur
Femke Snelting "Corset/Skin/Skeleton"
16:00 uur
Vragen en discussie

Na afloop is er een diner/buffet in aanwezigheid van de sprekers.

Meer informatie over de sprekers:

De lezing van Frank Hartmann is getiteld "The quest for an ‘inclusive form of the icon' - analogue to digital visualization." Frank Hartmann studeerde kunstgeschiedenis, sociologie, journalistiek en filosofie aan de Universiteit van Wenen, Oostenrijk, waar hij promoveerde in de filosofie en een postdoctorale onderwijsgraad (Habilitation) behaalde in communicatie- en mediatheorie. Op dit moment geeft hij les in mediafilosofie en multimediajournalistiek aan de Universiteit van Wenen. Daarnaast is hij ook actief als mediaconsulent en schrijver. Hij is de auteur van verschillende boeken over mediafilosofie en onderhoudt de websites www.medienphilosophie.net en www.neurath.at
De tekst van zijn lezing is te vinden in het After Neurath webdossier.

De lezing van van Robin Kinross is getiteld 'Isotype work as design work'. Robin Kinross is redacteur en schrijver. Na zijn studie aan het Department of Typography, University of Reading, schreef hij een proefschrift over Otto Neurath en Isotype (1979). Dit leidde ondermeer tot een samenwerking met Rudolf Haller voor een editie van 'Neurath's Gesammelte bildpädogogische Schriften' (1991). In 1980 begon hij de uitgeverij Hyphen Press, met een nieuwe editie van Norman Potter's 'What is a designer'. Hyphen Press geeft tegenwoordig boeken uit op het gebied van typografie en design, van ondermeer Fred Smeijers, Christopher Burke, Harry Carter, Gerrit Noordzij, Karel Martens en Jost Hochuli. Boeken van zijn eigen hand zijn 'Modern typography' (1992, 2004), 'Anthony Froshaug' (2000) en 'Unjustified texts' (2002).
www.hyphenpress.co.uk

De lezing van Femke Snelting is getiteld 'Corset / Skin / Skeleton'. Ze zal het hebben over de manier waarop data, beelden en software samensmelten en wat dit kan betekenen voor de vormgeving van informatie. Femke Snelting is een grafisch vormgever en kunstenaar die vooral op internet werkt.  Samen met de Brusselse kunst- en mediaorganisatie Constant ontwikkelt ze projecten op het snijpunt van feminisme en free en open source software. Samen met Renee Turner en Riek Sijbring vormt zij De Geuzen (een stichting voor multi-visueel onderzoek). De Geuzen zet verschillende strategieën in, zowel online als offline, om zich te verdiepen in de vrouwelijke identiteit, kritische weerstand, representatie en narratieve archivering.
www.geuzen.org

Kristóf Nyíri is professor in de filosofie aan het Institute for Philosophical Research van de Hongaarse Academy of Sciences.
Nyíri zal speciale aandacht besteden aan de organisatie-systemen die aan Isotype voorafgingen en die een grote invloed hebben gehad op Neurath's werk. Zoals bijvoorbeeld de encyclopedische projecten die tijdens de Verlichting werden opgezet met als doel om kennis op een wetenschappelijke manier door middel van woord en beeld te ordenen. We zullen zien dat dergelijke systemen niet alleen indruk hebben gemaakt op Neurath, maar ook van invloed zijn geweest op de manier waarop wij vandaag de dag nog steeds informatie en kennissystemen lezen en begrijpen.

Programma Symposium Dag 2.

BIJ RESERVERING GRAAG AANGEVEN OF U WILT GEBRUIK MAKEN VAN HET LUNCH EN DINER/BUFFET AANBOD.

Poster 'After Neurath'
foto: Ontwerp: Huug Schipper