Rondleiding Jeanne van Heeswijk door expo Hans van Houwelingen

Zondag 27 november 2011, 15 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Toegang gratis. Reserveren niet nodig


Net als Hans van Houwelingen maakt Jeanne van Heeswijk geen beeldende kunst in de traditionele zin van het woord. Haar projecten kenmerken zich door hun sociale betrokkenheid. Doelbewust brengt ze mensen van binnen en buiten de kunstwereld bij elkaar om te komen tot nieuwe ideeën en denkbeelden. Hoe ziet zij de ontmoeting die Van Houwelingen in de tentoonstelling heeft geregisseerd tussen Spinoza en Thorbecke? Is het een gesprek of een confrontatie? En wat denkt ze als Rotterdamse van het voorstel om het werk van Naum Gabo tot 'Gastarbeidermonument' te transformeren?

Hans van Houwelingen staat bekend om zijn provocerende ontwerpen en kritisch perspectief op het hedendaags monument. Zo focust zijn recente voorstel voor een 'Gastarbeidermonument' in Rotterdam op de politieke motieven en consequenties van een monument dat de maatschappelijke betekenis van gastarbeiders na de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Hij stelde voor om de in zeer slechte staat verkerende 'Bijenkorf Constructie' van Naum Gabo aan de Coolsingel te laten restaureren door experts die geworven worden onder de nazaten van eerste-generatie gastarbeiders.

Jeanne van Heeswijk (Schijndel, 1965) studeerde aan de Academie voor Beeldende Vormgeving in Tilburg en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In 2003 vertegenwoordigde ze Nederland op de Biënnale van Venetië.
Ze won verschillende prijzen waaronder de Mama Cash Kunstprijs 2000, Hendrik Chabot Prijs 2002, Europrix Burgers, Democratie en E-overheid (2005), Intendant award for Vakmanstad/Freehouse (2007). Afgelopen september kreeg Jeanne van Heeswijk de derde editie van de Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change uitgereikt op de Creative Time Summit.
www.jeanneworks.net

Meer info: Hans van Houwelingen 'Until it stops resembling itself'

Naum Gabo, 'Bijenkorf Constructie', 1957 (Van Houwelingen stelt voor dit werk de betekenis 'Gastarbeidermonument' te geven)
Ontmoeting tussen Spinoza en Thorbecke bij Stroom Den Haag
foto: Johan van Gemert, courtesy Stroom Den Haag