ADHD XXI: De huiskamer van de stad

20 jaar Stadhuis & Den Haag Nieuw Centraal

Dinsdag 10 november 2015, 20:00-22:00 uur
Locatie: Atrium Stadhuis, Den Haag
Debat o.l.v. Jan Paternotte (&Maes)

In 1986 besloot het toenmalige Haagse college om het nieuwe stadhuis pal in het centrum te bouwen. Het nieuw te ontwerpen gebouw moest een huiskamer voor de stad worden waar alle inwoners van Den Haag zich welkom zouden voelen. Het stadhuis moest als een scharnier de verschillende openbare ruimtes rondom het Spui met elkaar verbinden. In november is het 20 jaar geleden dat koningin Beatrix het Haagse stadhuis naar ontwerp van architect Richard Meier opende. Reden voor ADHD om terug én vooruit te blikken op toenmalige en huidige ambities.

Wat is er geworden van het gebouw, de functie van huiskamer en scharnier, de rol in de stad en invloed op zijn omgeving? En minstens zo belangrijk: hoe zou het gebied, en met name de openbare ruimte, zich verder moeten ontwikkelen gezien haar geschiedenis en de wensen voor de toekomst?
 
Journalist Casper Postma begint bij de desolate toestand in de jaren zeventig en laat zien hoe het gebied, mede door de komst van het stadhuis, in de afgelopen jaren veranderd is. Fotograaf Kim Nuijen laat aan de hand van haar foto's zien hoe de openbare ruimte nu gebruikt wordt. Stedenbouwkundige Matthijs de Boer gaat in op het stadhuis als publiek interieur en hoe deze ook in de toekomst het gebied eromheen zou kunnen voeden. Moderator Jan Paternotte gaat in debat met de sprekers en een aantal belangrijke spelers van toen en nu over de toekomst van het gebied, zoals Richard Meier (onder voorbehoud), Rijk Rietveld, Robert Krier, Hans Kollhoff, Herman Hertzberger, Kees Rijnboutt, Adri Duivesteijn, René Vlaanderen, Erik Pasveer, Joris Wijsmuller en diverse ‘gebruikers' van de openbare ruimte rondom het stadhuis.

Ter gelegenheid van 20 jaar stadhuis heeft het Haags Architectuur Café i.s.m. Dienst Stedelijke Ontwikkeling in het Atrium een foto- en maquette-tentoonstelling gemaakt die om 17 uur voor publiek geopend wordt.

ADHD (Actueel Den Haag Debat) is een gezamenlijk initiatief van BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag. Deze editie komt tot stand in samenwerking met en dankzij Platform Stad en de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag.

Voor verslagen en artikelen n.a.v. ADHD:
www.haacs.nl


Stroom's ADHD Archief
Overzicht alle ADHD avonden op de Stroom website.

Stadshuis Den Haag
foto: Gerrit Schreurs
ADHD (Actueel Den Haag Debat)