OmBouwen/ReStructure

Drie benaderingen van intelligent bouwen

Woensdag 17 oktober 2007, 20:00 uur
Locatie: Hogewal 1-9


Lezing door:
Jan Jongert
(2012Architecten)
Ed van Hinte (Lightness Studios)
Onno van Sandick (Ministerie van VROM)

Jan Jongert, Ed van Hinte en Onno van Sandick geven een toelichting op de mogelijkheden van intelligent en duurzaam ontwerpen, bouwen en produceren. Het kan namelijk allemaal veel efficiënter. Sluit afvalstromen kort rond bouwprojecten en productketens en hergebruik het beschikbare materiaal. Maak gebouwen veel lichter dan nu gangbaar is. Het kán en scheelt veel energie en materiaal. Zorg dat gebouwen en producten maatschappelijk nut opleveren, zoals voedsel- en energieproductie en neem de ontmanteling en het hergebruik van een gebouw of een product in het ontwerp mee, zodat het materiaal weer grondstof wordt voor volgend leven of product. Intelligent bouwen is dé uitdaging van deze eeuw voor ontwerpers, architecten, besluitvormers en bouwers.

Intelligent bouwen is een gedurfd samenspel van verschillende factoren en partijen, waarbij het draait om duurzaamheid en hergebruik, vernieuwing en creativiteit. De sprekers geven een inleiding over drie benaderingen, namelijk Superuse (hergebruik), Building Lightness (lichte constructies) en Cradle to Cradle (afval is voedsel). Daarna gaan de sprekers met elkaar en publiek in gesprek over de noodzaak van het ontwikkelen van nieuwe producten en gebouwen, de mogelijkheden en kansen om intelligent(er) te bouwen en de noodzakelijke veranderingen op maatschappelijk gebied om dat ook grootscheeps mogelijk te maken. Ook worden de uitkomsten gepresenteerd van een workshop die 's ochtends wordt gehouden met studenten van het Institute for Social Studies.

Jan Jongert is een van de oprichters van het Rotterdamse bureau 2012Architecten dat de ontwerpmethodiek van Superuse gebruikt. Het uitgangspunt is om afval bruikbaar te maken voor de bouw, met zo min mogelijk toegevoegde energie voor transport en verwerking. Het boek ‘Superuse' dat recentelijk is uitgekomen bij 010 Publishers vormde de aanleiding om Jan Jongert uit te nodigen de tentoonstelling vorm te geven.

Ed van Hinte is initiatiefnemer van de stichting Lightness Studios en publicist op het gebied van vormgeving en techniek. Building Lightness stimuleert de ontwikkeling en toepassing van lichtgewicht constructies en minimalisatie van te transporteren massa. Lichtheid bespaart op energie en materiaal, voert de productiviteit op, versnelt en flexibiliseert. Kortom lichtheid is efficiënter.

Onno van Sandick is werkzaam bij het Ministerie van VROM, en betrokken bij het Nederlandse netwerk van Cradle to Cradle. De centrale gedachte van de Cradle to Cradle-filosofie is om de industrie (en de samenleving) te transformeren door een volledig ecologisch en sociaal intelligent ontwerp. Afval is een ontwerpfout. Alles moet volledig te recyclen zijn. Producten worden zo ontworpen dat ze gemakkelijk te demonteren zijn ('design for disassembly') zodat de materialen dan weer gebruikt kunnen worden als voedsel in de natuur, de 'biosfeer', of opnieuw kunnen functioneren in een volgend ontwerp, in de 'technosfeer'.

Op deze avond is het ook mogelijk om de tentoonstelling 'OmBouwen/ReStructure' te bezoeken. Voor meer informatie klik hier.

WoBo (The World Bottle)