'Nanga: Future Textile Heritages' met Sunny Dolat

Woensdag 2 juni 2021, 19:00 uur
Bekijk de registratie op Youtube
Voertaal: Engels
Onderdeel van Material Languages van The Nest Collective

Wat betekent het ontbreken van een textielerfgoed voor de bevolking van een land? Bestaat er in Kenia typisch inheems textiel? De Masai shuka kan teruggevoerd worden tot de Schotten (tartan), de khanga tot de Portugezen (lenco) en de kikoy tot de Omani. Nanga is een project van Sunny Dolat van The Nest Collective dat textiel onderzoekt als een manier waarop een volk verankerd kan worden in zijn cultureel erfgoed. Door de geschiedenis van textiel in Kenia te analyseren, onderzoekt het project het verband tussen deze geschiedenis en de identiteitscrisis waar het land mee worstelt. Het project richt zich op de traditionele Afrikaanse textielgeschiedenis en op materiële culturen, met de ambitie om ritueel textiel te ontwikkelen, motiefsjablonen te creëren voor nieuwe en duurzame Keniaanse en Afrikaanse bedrukte stoffen.

Sunny Dolat is een onafhankelijke curator, artistiek directeur, en een van de oprichters van The Nest Collective. In veel van zijn werk legt Sunny de nadruk op de 'beauty' en 'dignity' van de zwarte huid,  zoals in When We Are/When We Are Not en in de mode-publicatie Not African Enough. Dit boek is een reis door de hedendaagse Keniaanse modewereld en een verkenning van bredere kwesties met betrekking tot de plaats van Afrika in het wereldwijde culturele debat.
Lees een interview met Sunny Dolat in Tangaza Magazine (30 november 2020).

Our House, your Home, is een experimenteel uitwisselingsprogramma gebaseerd op gastvrijheid, waarbij internationale organisaties worden uitgenodigd deel te nemen aan een wederzijds leerproces, via het delen van ideeën en praktijken. Deze maand presenteren we Material Languages, een project van The Nest Collective, een multidisciplinaire groep uit Nairobi - met wie we het afgelopen jaar hebben samengewerkt in een online, hybride co-learning ervaring.

Dit project wordt ondersteund door Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling, Mondriaan Fonds en de gemeente Den Haag.

'Nanga' designed by Monica Obaga
Sunny Dolat
foto: courtesy the artist
Sunny Dolat
foto: courtesy the artist
'Nanga: Future Textile Heritages'
foto: design: Zuzanna Zgierska
Not African Enough: A Fashion Book by The Nest Collective