PITCH! Queeste architecten en BINT architecten etcetera

Woensdag 28 maart 2007, 20 uur
Locatie: Hogewal 1-9

Presentatie van jonge architecten o.l.v. Jord den Hollander

Stroom vervolgt de succesvolle serie PITCH!, een platform waarop jonge Haagse architecten hun visie, projecten en ambities kunnen delen met geïnteresseerden binnen en buiten het eigen vakgebied. Vier keer per jaar worden twee bureaus uitgenodigd het podium te beklimmen om zichzelf te presenteren, hun werkwijze toe te lichten en hun visie op het vak van architect te ontvouwen. Op de eerste avond in de reeks zijn dat Queeste architecten en BINT architecten etcetera. Onder leiding van architect en filmmaker Jord den Hollander gaan ze met elkaar en het publiek in discussie.

De ontwerpvisie van Queeste architecten, geleid door Carli Driessen, Roland Hoekstra en Jeroen Trimbos, is terug te voeren naar hun logo. Dat baseerden ze op een van bovenaf genomen foto van een man op een bakfiets die van achteren door de zon beschenen wordt. Bij de eerste aanblik is niet de fietser zichtbaar, maar de schaduw die de man op de grond werpt. Het ontwerpproces moet volgens Queeste gericht zijn op een zo'n scherp mogelijke interpretatie van de opgave. En dus moet eerst vastgesteld worden 'wat ze zien': schaduw of fietser. De praktijk van Queeste strekt zich uit van stedenbouw en landschap tot woningbouw en interieur. Op IJburg worden momenteel woningen van hun hand gebouwd en ze wonnen onlangs een revitaliseerproject van een aantal woon-winkelblokken in Almere-Buiten. Maar ze bouwen ook aan het Haagse Bed&Breakfast Maff en ontwikkelen een nieuw icoon voor het Havenbedrijf Rotterdam. www.queestearchitecten.nl

Communiceren gaat beter in 3D, aldus de vijf architecten van BINT architecten etcetera; Evert Pronk, Michel van den Bogaard, Klaas Nienhuis, Erik Stuit en Richard de Jonge. BINT vertaalt het programma van eisen direct in 3D omdat dat volgens hen het beste communiceert en laat zien wat de beperkingen en mogelijkheden zijn. Dit ruimtelijke 3D-model stuurt vervolgens het ontwerpproces, met een duidelijk en sterk ontwerp als resultaat. In dat ontwerp ligt hun prioriteit, het bouwen ervan zien ze meer als een gevolg. Deze werkwijze passen ze toe op architectuurprojecten, zoals bij het Haagse woon-zorgcomplex Stiamo Tutti Bene dat ze in samenwerking met IAA architecten ontwikkelden, bij een groot bouwblok in opdracht van ING Real Estate aan de Zuidas in Amsterdam, en ook bij het winnende ontwerp voor het Anthony Fokker Park van Vera Yanovshtchinsky Architecten.
www.bint.nl

'Pitcher' Jord den Hollander is architect en filmmaker. Bekende projecten van zijn hand zijn de brug in Purmerend waarvoor hij genomineerd werd voor de Staalprijs 2002 en een stiltecentrum voor de Floriade. Momenteel werkt hij aan een drijvende bibliotheek in Zaandam en is hij  -samen met architecte Marlies Rohmer- betrokken bij verschillende stedenbouwkundige projecten. Naast zijn architectonisch oeuvre heeft hij inmiddels zo'n twintig architectuurfilms gemaakt, waaronder 'Rokend Hart' met Carel Weeber over de stedenbouw op Curacao. In juni gaat zijn nieuwste film in première over de modernistische architect Antoni Almeida.

Deze gratis lezing wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Archief PITCH presentaties

PITCH! Queeste architecten en BINT architecten etcetera
foto: Stroom Den Haag
PITCH! Queeste architecten en BINT architecten etcetera
foto: Stroom Den Haag