PITCH!: DUS en Ruben Bus

In 2005 startte Stroom Den Haag met de reeks PITCH!, een platform voor jonge architecten en beginnende bureaus uit Den Haag. Tijdens de PITCH! avonden kunnen zij hun visies, projecten en ambities presenteren, binnen en buiten het eigen vakgebied. In een enkel geval wordt zo'n presentatie ondersteund door een ‘tabletop'-tentoonstelling in de InLoop EnTry ruimte van Stroom. Als Haags architectuurplatform rekent Stroom het tot haar taak om specifiek aandacht te besteden aan talrijke jonge Haagse architecten, die vaak ontwerpen met een interdisciplinaire benadering, vanuit een conceptuele invalshoek of met een sterk maatschappelijk engagement.

DUS is een architectenbureau dat begin 2004 werd opgericht door Martine de Wit, Hans Vermeulen en Hedwig Heinsman. Na een kort verblijf in Rotterdam is het bureau begin 2005 verhuisd naar Den Haag. DUS maakt verschillende partijen deelgenoot van het ontwikkelings- en ontwerpproces. Een compleet traject loopt van bewonersonderzoek tot gebouwontwerp en realisatie. Door direct in contact te treden met bewoners/gebruikers en opdrachtgevers via interviews, spontane gesprekken, workshops, installaties en observaties wordt het referentiekader van alle betrokken partijen vergroot en in kaart gebracht. Hierdoor kan een ruimtelijke vertaling worden gerealiseerd die dicht bij de eindgebruiker ligt, ook wanneer deze niet direct de opdrachtgever is. Daarnaast houden de architecten van DUS de mogelijkheid open dat andere zaken dan de directe wensen het eindresultaat beïnvloeden. Architectuur als een geschenk waarbij anderen worden uitgedaagd er iets mee te doen. Verandering wordt toegejuicht!
Projecten van DUS zijn o.a. "Mijn huis is mijn stad" (een huis voor zeven huishoudens), "Co Housing Hoogvliet" (Rotterdam), Jongerencentrum Hoorn en een onderzoek naar het ontwerp van starterswoningen, getiteld "Starterseiland". (www.dusdus.nl)

Na vijf jaar voor een decorbedrijf (Kloosterboer Decor) te hebben gewerkt volgde Ruben Bus een opleiding aan de KABK Den Haag, afdeling Architectonisch Ontwerpen. Dit jaar studeerde hij o.a. af met specifieke studies naar materiaal en struktuur. Na zijn afstuderen vond hij een baan bij het Amsterdamse architectenbureau Merkx+Girod, bekend van onder andere de herinrichting van de Bijenkorf, Boekhandel Verwijs en de Trêves- en Statenzaal aan het Binnenhof. Momenteel wordt in Den Haag gewerkt aan de renovatie en nieuwbouw van de Raad van State. Binnen zijn werkgebied concentreert Ruben zich op innoverend onderzoek naar de toepassing van nieuwe materialen.

Archief PITCH presentaties


foto: Stroom Den Haag