The Knight’s Move: Avery Gordon

Woensdag 15 juni 2016, 20-22 uur
(deuren open: 19.30 uur
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Voertaal: Engels

Moderator: Patrick van der Hijden (Angl)
Tickets: € 7,50 via Eventbrite of aan de deur
www.theknightsmove.nl


Over de geschiedenis praten we soms in griezelwoorden: de geesten van het verleden, gebeurtenissen die komen spoken.
Niet echt wetenschappelijk, maar wel heel geschikt om de onzichtbare, gruwelijke kanten van de geschiedschrijving te belichten.

Avery Gordon
, socioloog aan de University of California, gebruikt juist die verbeeldingsrijke, 'onwetenschappelijke' horrorbenadering in haar werk. Racisme, sexisme, ongelijkheid: wat nou als we die opvatten als de geestverschijningen uit een verborgen verleden? En wat als we als echte 'Ghostbusters' de rol van het verleden in het heden zouden opsporen en aanpakken? Welke historische geesten spoken rond in Den Haag - historisch of geïmporteerd? Fascinerende vragen voor een The Knight's Move-ontmoeting met Avery Gordon (op 15 juni in Stroom Den Haag). Inspiratie en verdieping voor nieuwsgierige Hagenaars, cultuurpubliek en academici die zin hebben om uit hun tent gelokt te worden.
 
Als je er in Den Haag niet bij kan zijn, is er een tweede kans. Avery Gordon spreekt de volgende dag ook in De Nieuwe Anita in Amsterdam:
Donderdag 16 juni 2016, 20 - 22 uur
(deuren open vanaf 18 uur)
Locatie: De Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 111, Amsterdam

The Knight's Move
Afgelopen vijf jaar organiseerde Stroom Den Haag The Knight's Move: een serie ontmoetingen met toonaangevende, inspirerende en soms ontregelende internationale gasten. Voor iedereen die zich bezig houdt met de toekomst van de stad en Den Haag in het bijzonder. Verhelderend, verontrustend en inspirerend. In seizoen 2015-2016 slaat Stroom de handen ineen met The Hague International Center for Civic Hacks, het Nationale Toneel & Babel, Universiteit Leiden en LAPS Amsterdam om het gesprek over de stad te verbreden, te verdiepen en aan te scherpen. En om een plek te creëren waar bevlogen en nieuwsgierige doeners in en denkers over de stad elkaar ontmoeten.

The Knight's Move wordt mede mogelijk gemaakt door het Haagse Bluf Fonds (via Prins Bernard Cultuurfonds) en Gemeente Den Haag.

Overzicht lezingen The Knight's Move 2009-heden

Avery Gordon, 'Ghostly Matters (Haunting and the Sociological Imagination)'
The Knight’s Move: Avery Gordon bij Stroom Den Haag
foto: Stroom Den Haag
The Knight’s Move: Avery Gordon bij Stroom Den Haag
foto: Stroom Den Haag
The Knight’s Move: Avery Gordon bij Stroom Den Haag
foto: Stroom Den Haag
The Knight’s Move: Avery Gordon bij Stroom Den Haag
foto: Stroom Den Haag