The Trial: The State of Russia versus Oleg Sentsov

Dinsdag 26 maart 2019, 20:00 uur
Locatie: Movies that Matter Festival, Theater aan het Spui, Spui 187, Den Haag
Kaarten (gratis): www.moviesthatmatter.nl
Join facebook event
Voertaal: Engels


Deze avond is onderdeel van Hybrid Peace door Visual Culture Research Center (Kiev, Oekraïne).

Screening en debat van The Trial: The State of Russia versus Oleg Sentsov binnen het kader van de uitreiking van de Sacharov Prize aan Oleg Sentsov, met deelname van Askold Kurov (Rusland), Natalia Kaplan (Oekraïne), Jos Stelling (Nederland) en Vasyl Cherepanyn (Oekraïne).

The Trial: The State of Russia versus Oleg Sentsov
De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov wordt door de Russische staat beschuldigd van terrorisme en werd in 2015 veroordeeld tot twintig jaar celstraf in Siberië. De film volgt het sterk gepolitiseerde proces, dat door Amnesty International een ‘cynisch showproces' werd genoemd. De film onderzoekt de waarheid achter de rechtszaak tegen Sentsov en legt de vele mankementen bloot in de bewijsvoering van de staat. Op 14 mei 2018 ging Oleg Sentsov in hongerstaking om de vrijlating van alle Oekraïense politieke gevangen te eisen.

Over de Sakharov Prize
De Sakharov Prize for Freedom of Thought (een prijs ingesteld door de Europese Unie) werd in 1988 voor het eerst uitgereikt, aan Nelson Mandela en Anatoli Marchenko. In 2018 werd de 31ste editie van de prijs toegekend aan de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov.

MET DANK AAN
Hybrid Peace wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van: Mondriaan Fonds, de Gemeente Den Haag, Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling.

Hybrid Peace embleem door Uliana Bychenkova, animatie door Oleksiy Romanenko (Oekraïne)
Screening op Movies that Matter festival
foto: Stroom Den Haag
Screening op Movies that Matter festival
foto: Stroom Den Haag