PITCH! Corine Keus en Marieke Tobias

Woensdag 20 juni 2007, 20 uur
Locatie: Hogewal 1-9
Presentatie van jonge architecten o.l.v. Jord den Hollander

Stroom vervolgt de succesvolle serie PITCH!, een platform waarop jonge Haagse architecten hun visie, projecten en ambities kunnen delen met geïnteresseerden binnen en buiten het eigen vakgebied. Woensdagavond 20 juni presenteren twee vrouwelijke architecten hun werk: Corine Keus en Marieke Tobias. Onder leiding van architect en filmmaker Jord den Hollander gaan ze met elkaar en het publiek in gesprek over keuzes maken, over de rol van de architect als opvoeder en vertaler, over de plek als uitgangspunt voor het ontwerp, en over het bepalen van ruimtelijke kwaliteit.

Vorm volgt constructie
Corine Keus (Keus Architectuur) richt zich op tranformatieopgaven, van stedelijke transformaties tot architectonische. Zij is gefascineerd door de wijze waarop deze plaats kunnen vinden en welke effecten ze hebben. Voor haar ontwerpen is de bestaande situatie altijd het vertrekpunt: het bouwwerk, de context, de bouwkundige constructie of de ruimtelijke samenhang. Deze worden uitvoerig geïnventariseerd en geanalyseerd om vervolgens vertaald te worden in een ontwerp. Volgens Keus ontwerpt een locatie zich op deze manier vanzelf, zij is 'slechts' de regisseur die de ruimtes op een goede en logische manier verbindt. De constructie geeft daarbij altijd de doorslag voor het ontwerp van de vorm, of het nu gaat om een stedenbouwkundig plan voor het NDSM-terrein in Amsterdam of een atelier bovenop haar kantoor in Scheveningen. 
website Keus Architectuur

Vorm volgt interpretatie
"Wat is de essentie van deze specifieke opgave?" is de vraag die Marieke Tobias (Studio Tobias) zichzelf steeds weer stelt als zij een bepalende keuze moet maken in het ontwerpproces. Ieder ontwerpproces begint ze met een inventarisatie en analyse van de opdracht. Vanuit een invalshoek die zij, in overleg met gebruiker of opdrachtgever, essentieel vindt voor de opgave, ontwikkelt ze oplossingsrichtingen met behulp van ruimtelijke modellen. Met behulp van deze modellen zoekt ze naar het architectonisch idee dat het best past bij de essentie van de opgave. Haar werkwijze past zij toe op woonhuizen, maar ook op brugontwerpen, interieurs en andere gebouwen.
website Studio Tobias

'Pitcher' Jord den Hollander is architect en filmmaker. Bekende projecten van zijn hand zijn de brug in Purmerend waarvoor hij genomineerd werd voor de Staalprijs 2002 en een stiltecentrum voor de Floriade. Momenteel werkt hij aan een drijvende bibliotheek in Zaandam en is hij -samen met architecte Marlies Rohmer- betrokken bij verschillende stedenbouwkundige projecten. Naast zijn architectonisch oeuvre heeft hij inmiddels zo'n twintig architectuurfilms gemaakt, waaronder 'Rokend Hart' met Carel Weeber over de stedenbouw op Curaçao. Binnenkort gaat zijn nieuwste film in première over de modernistische architect Antoni Almeida.

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor Architectuur en Haag Wonen Kristal.

Archief PITCH presentaties

PITCH! Corine Keus en Marieke Tobias
foto: Stroom Den Haag
PITCH! Corine Keus en Marieke Tobias
foto: Stroom Den Haag
PITCH! Corine Keus en Marieke Tobias
foto: Stroom Den Haag
PITCH! Corine Keus en Marieke Tobias
foto: Stroom Den Haag
Keus Architectuur
Studio Tobias