Ondertussen: Maarten Boekweit

24 juni t/m 24 augustus 2014
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag: 11-17 uur; zaterdag en zondag: 12-17 uur


De Haagse kunstenaar Maarten Boekweit reageert in zijn werk vaak op wat zijn omgeving hem aanreikt - de complexiteit van het dagelijks leven, onduidelijke momenten die hij ervaart in het sociale contact. De vragen die daaruit voortkomen creëren een spanning en een groot verlangen naar eenvoud, dat hij omzet in kunstprojecten. Hij doet dat met een zekere lichtheid en onbevangenheid, en weet zo aan de zwaarte en ernst van de onderwerpen te ontsnappen.

In 2013 ontving Maarten Boekweit een PRO Invest subsidie om zijn werk verder te ontwikkelen en zijn zichtbaarheid te vergroten. Onderdeel van zijn werkplan was een werkperiode bij SPARE in Chicago (VS). Deze artist-in-residencyplek biedt kunstenaars de gelegenheid om in kort tijdsbestek een publicatie te maken op een risograafprinter. Maarten Boekweit verbleef daarna nog twee maanden in de VS om kunstprojecten te initiëren zonder vooropgezet plan. Hij liet zich (soms noodgedwongen) leiden door wat op zijn pad kwam en speelde in op wat zich aandiende. In de weken na SPARE kwam Boekweit in de wijken Lawndale en Englewood van Chicago terecht, buurten die bekend bleken te staan om hun onveiligheid en criminaliteit. Maarten Boekweit was nieuwsgierig of het mogelijk was om een positief moment te creëren in deze buurten. Dat bracht hem op het idee om met bewoners van deze wijken een dans te doen die was geïnspireerd op de bewegingen van een vuilnisman - een dans die terugging op Boekweits eigen ervaringen als vuilnisman in Nederland.

In de presentatieruimte van Ondertussen toont Maarten Boekweit video's, tekeningen, schetsen, publicaties en ander materiaal, die hij tijdens zijn verblijf in Chicago en op andere plekken in de VS heeft gemaakt. Ook is videomateriaal te zien dat hij heeft gemaakt tijdens een residency in het Arteles Creative Center in Haukijärvi (Finland), voorafgaand aan zijn reis naar de VS.

LINKS
www.maartenboekweit.nl

PERS
Villa Next Door, 1 augustus 2014

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT- subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties

Maarten Boekweit, 'The Trashcan', videostill
foto: courtesy the artist
Maarten Boekweit, 'The Trashcan', 2013
foto: courtesy the artist
Ondertussen: Maarten Boekweit, 2014
foto: © Maarten Boekweit