Ondertussen: Rozemarijn Lucassen

8 maart t/m 11 april 2008
Locatie: Hogewal 1-9


De voormalige receptieruimte van Stroom heeft na een recente verbouwing een spilpositie ingenomen. Hij is weliswaar bescheiden van formaat, maar heeft nu een belangrijke presentatiefunctie. Zowel fysiek, als programmatisch vormt de ruimte een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. Het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen.

Archief Ondertussen presentaties

Het Haags Straatnieuws wordt gedrukt in een oplage van 20.000 stuks en verkocht door dak- en thuislozen in Den Haag en omstreken. De krant is bedoeld als een bijdrage in hun levensonderhoud. Inhoudelijk staat het dagelijks bestaan van de dakloze centraal. Beeldend kunstenaar Rozemarijn Lucassen kreeg van de redactie ‘carte blanche' om voor de periode van een jaar de middenpagina van deze krant te verzorgen. Dat leidde tot het project ‘Zoem', een beeldrubriek in de vorm van veertien uitneembare posters waarop Rozemarijn Lucassen telkens een ander kledingstuk presenteert.

De kledingstukken zijn gemaakt van materiaal dat men op straat tegenkomt: bouwzeil, kauwgom, papiertjes, elastiek, enzovoort. Details van de straat worden gepresenteerd als nieuwe modetrends, wegwerpmaterialen worden getransformeerd tot nieuwe draagbare kledingstukken. Voor de fotoserie is bewust gebruik gemaakt van de esthetiek van de modefotografie.

Rozemarijn Lucassen wil daarmee het beeld toegankelijk maken voor een breed publiek maar maakt ook een knipoog naar glossy modemagazines waarin glamour, rijkdom en succes het beeld bepalen. Met ‘Zoem' wil Rozemarijn Lucassen een positieve bijdrage leveren aan de visie op de stad, met name door aandacht voor de kleine schoonheden van de omgeving en door inventief gebruik te maken van op straat gevonden materiaal. Het project biedt Rozemarijn daarnaast de mogelijkheid om door publicatie van het werk in het Haags Straatnieuws een brede groep mensen te bereiken en te verleiden.

Rozemarijn Lucassen ontving voor haar projectvoorstel in 2007 een Stroom Kunstprojectensubsidie. De posterserie loopt door t/m juni a.s.

Voor iedere bezoeker lag een (gratis) exemplaar van het Haags Straatnieuws klaar.

Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT-subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom van de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager zelf.

Ondertussen: Rozemarijn Lucassen
foto: Rozemarijn Lucassen
Ondertussen: Rozemarijn Lucassen
foto: Rozemarijn Lucassen
Ondertussen: Rozemarijn Lucassen
foto: Rozemarijn Lucassen
Ondertussen: Rozemarijn Lucassen
foto: Rozemarijn Lucassen