Ondertussen: Dorota Walentynowicz

22 november 2009 t/m 10 januari 2010
Locatie: Hogewal 1-9

De voormalige receptieruimte van Stroom is weliswaar bescheiden van formaat, maar heeft nu een belangrijke presentatiefunctie. Zowel fysiek als programmatisch vormt de ruimte een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen.

In 2007 heeft Dorota Walentyniwicz in het kader van de Bremer Kunststipendium (een driemaandelijks artist-in-residency programma in Bremen, Duitsland) de installatie 'Plato machine' ontwikkeld. Het toont een organisch netwerk van transparante buizen en celachtige vormen die met elkaar verbonden zijn in een chaotische onontknoopbare kluwen. In de cellen wordt continu lucht in- en uitgepompt, waardoor deze krimpen en weer uitzetten. Op deze bewegende sculpturale vorm worden tekstfragmenten geprojecteerd die een circulaire, stromende beweging maken langs de buizen en celvormen - als flarden informatie in een zenuwstelsel.

Aan de voet hiervan staan kleine pinhole camera's opgesteld. Deze archetypische fotocamera's leggen het kinetische proces gedurende de tentoonstellingsperiode vast op lichtgevoelig materiaal. Dat wordt ontwikkeld, afgedrukt, genummerd en opgeslagen. Gezamenlijk bieden de beelden aan de toeschouwer een nieuwe fotografische (re)presentatie van de ruimte.

Het werk sluit aan op Dorota Walentynowicz' interesse in onderwerpen die aan de kern raken van het medium fotografie, zoals de (on)mogelijkheid van het vastleggen en representeren van de werkelijkheid, of de vertekening die dat proces van vertaling en transformatie oplevert.

De installatie is recentelijk getoond in CCA Laznia in Gdansk (PL) en in Gallery Amer Abbas in Wenen (AT). In 'Ondertussen' toont Dorota Walentynowicz twee pinhole foto's alsmede een videowerk dat een impressie geeft van de installatie. Voor het project ontving zij in 2007 een PRO-Kunstprojectensubsidie.
Website Dorota Walentynowicz

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT-subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.


Archief Ondertussen presentaties

Presentatie in Ondertussen bij Stroom Den Haag, 2009
foto: Rob Kollaard
'Plato machine' in Kunstbüro/Galerie Amer Abbas, Wenen, 2009
'Plato machine' in Kunstbüro/Galerie Amer Abbas, Wenen, 2009
'Plato machine' in Kunstbüro/Galerie Amer Abbas, Wenen, 2009