Ondertussen: Pulsar Project

1 september t/m 26 oktober 2014
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag: 11-17 uur; zaterdag en zondag: 12-17 uur

Gesloten: za 20 september en zo 21 september 2014

Pulsar Project is een samenwerkingsverband tussen beeldend kunstenaar Pim Piët en componiste Anna Mikhailova. De titel verwijst naar roterende neutronensterren die als kosmische vuurtorens radiostraling de ruimte in zenden met een frequentie die stabieler is dan de beste atoomklok op de aarde. Voor Piët en Mikhailova gaat het project over energie, ritme, structuur en gelaagdheid in verschillende verschijningsvormen. Zij zien Pulsar Project als een innerlijk ritme dat allerlei processen in de wereld aanstuurt, van onze hartslag tot de beweging van de aarde.

Binnen Pulsar Project brengen Pim Piët en Anna Mikhailova hun uiteenlopende disciplines, werkwijzen en achtergronden bij elkaar. Die strekken zich uit van schilderkunst en ruimtelijke werken tot hedendaagse muziek, video en performance, waarbij soms wordt gewerkt vanuit een strak en vooropgesteld kader, dan weer vanuit improvisatie. De mogelijkheden van verbinding en verandering leiden tot een voortdurende ontwikkeling.

In 2011 vond in ateliercomplex De Spanjaardshof in Den Haag de eerste presentatie van het project plaats. In 2012 kregen Pim Piët en Anna Mikhailova de gelegenheid om een nieuwe versie van het project te tonen in de Ketelfactory in Schiedam. In het kader van een aan hen toegekende PRO Deo voerden zij gesprekken met Michel van Dartel (V_2, Rotterdam), William Engelen (beeldend kunstenaar, Berlijn) en Mariette Dölle (TENT, Rotterdam). Deze specialisten fungeerden als klankbord voor uiteenlopende vragen rondom Pulsar Project.

De presentatie in Ondertussen geeft inzicht in het project tot nu toe, aan de hand van muzieknotaties, tekenboeken, ruimtelijke objecten, een muurschildering en andere elementen, waarvan een aantal nieuw zijn en nog niet eerder getoond. Voor de gelegenheid schreef Mariette Dölle een achtergrondtekst over het project, en herschreef Wim Hermsen van het SRON (Netherlands Institute for Space Research) zijn inleidende tekst over het fenomeen Pulsar. Beide teksten zijn te lezen in de ruimte.

Pim Piët en Anna Mikhailova ontvingen in 2012 een PRO Deo subsidie voor Pulsar Project (deze subsidievorm werd in 2012 geïntroduceerd en is gericht op verdieping van, reflectie op en dialoog over het eigen werk, het kunstenaarschap en de positionering in bredere context).

De publicatie ‘Pulsar' ter gelegenheid van de tentoonstelling in Ketelfactory in 2012 is verkrijgbaar aan de balie.

PERS:
Blikvangen, 4 oktober 2014

LINKS
www.pmptworks.com
myspace.com/annamikhailova
www.deketelfactory.nl

Gaudeamus Muziekweek
Anna Mikhailova 'Zangzucht'
Donderdag 11 september 2014 (aanvang: 21:15 uur)
Locatie: Geertekerk, Utrecht
Meer info: www.muziekweek.nl

Hoogtij: Test Extra
Performance Anna Mikhailova 'Masked Project'
Vrijdag 26 september 2014, (aanvang: 19.00 uur)
Locatie: Het Nutshuis, Den Haag
Meer info: www.nutshuis.nl

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT- subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties

Ondertussen: Pulsar Project
foto: Stroom Den Haag
Ondertussen: Pulsar Project
foto: Stroom Den Haag
Pim Piët, 'Pulsar Project', 2012
foto: courtesy the artist
Pim Piët, 'Pulsar Project', 2012
foto: courtesy the artist