Ondertussen: Eric Peter

29 okober t/m 15 januari 2017
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag: 11-17 uur; zaterdag en zondag: 12-17 uur
(gesloten zondag 25 t/m dinsdag 27 december en zondag 1 januari)

In een wereld die lijkt te worden gedomineerd door crises, conflicten en angst voelt Eric Peter een dringende noodzaak om bij te dragen aan een wereldwijde sociale transformatie. Meer positiviteit, bedachtzaamheid en hoop: sentimenten die ons verbinden in plaats van ons uit elkaar drijven. Het project Familiar Strangers: Conversations on the Near Future kijkt naar deze verschuiving door middel van een serie dialogen. En er valt een hoop te leren. Zeker wanneer we luisteren naar de mensen die vaak buitengesloten worden uit het internationale discours.

De Ondertussen-presentatie van Eric Peter gaat vooral in op zijn residency-periode bij The Unifiedfield, een kunstenaarsinitiatief op Mindanao, het zuidelijkste eiland van de Filipijnen. The Unifiedfield runt een nomadisch residency-programma en stelt voor elke gast een reisprogramma samen. De residency van Eric Peter volgde op twee eerdere werkperiodes die hij in 2015 ondernam, in Pakistan en in het Amazonewoud van Peru. Terwijl zijn bezoek aan Pakistan, "één van de gevaarlijkste plekken ter wereld", tot doel had om het land achter de nieuwsberichten te leren kennen, was het Amazonewoud vooral interessant om gesprekken te voeren over klimaat-gerelateerde onderwerpen. De Filipijnen met zijn meer dan 7100 eilanden zijn een van de opkomende economieën van de wereld. Een land met een grote diversiteit aan etnische bevolkingsgroepen dat nu een snelle ontwikkeling doormaakt.

Het reisschema voor Eric Peters werkperiode op Mindanao was als volgt: eerst een paar dagen in Davao City en vervolgens een week in de provincie Davao Oriental. Daarna naar de mijnstreek van Nabunturan. Na een aantal dagen in Nabunturan weer terug naar Davao om van daaruit een bezoek te brengen aan de Sama-Bajaugemeenschap in de haven in het zuiden van de stad. Na een vistocht in de Golf van Davao, werd Eric Peter door de Sama-Bajau afgezet op het eiland Samal. Met nog een vijftal dagen zonder definitief reisschema aan het einde van zijn residency, besloot hij af te reizen naar Surigao del Sur, een provincie in het noorden van Mindanao. In die laatste vijf dagen heeft hij gesprekken gefilmd met de imam en met de dorpsoudste van de Bangenge, een islamitisch volk dat van de zee leeft.

In de gesprekken van Familiar Strangers wordt op een persoonlijke manier een leven gedeeld dat op elk vlak verbonden blijkt met dat van ieder ander, waar dan ook ter wereld. De keuze voor video komt voort uit een drang om het project ook toegankelijk te maken voor een publiek buiten de kunstwereld. Opgedeeld in verschillende hoofdstukken, is het project in zijn geheel zowel een wereldwijde als een lokale zoektocht naar bewustzijn, inclusiviteit en compassie, via de stemmen van verschillende personen.

Eric Peter ontving in 2015 een PRO Onderzoek subsidie voor zijn project Familiar Strangers: Conversations on the Near Future.

LINKS
www.familiar-strangers.net

Ondertussen
De Ondertussen ruimte vormt een schakel tussen ons tentoonstellingsprogramma en het voorwaardenscheppend beleid dat zich richt op de versterking en het zichtbaar maken van het Haagse kunstklimaat. Deze ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Presentaties in Ondertussen ontstaan meestal naar aanleiding van subsidies die Stroom heeft verstrekt, maar tonen ook de resultaten van bemiddeling door Stroom of van andere stimulerende activiteiten. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen te tonen en de stimulerende werking van ons voorwaardenscheppend beleid. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een werkperiode of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties


PERS
Trendbeheer, 17 december 2016

Ondertussen: Eric Peter
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Ondertussen: Eric Peter
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Ondertussen: Eric Peter
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Ondertussen: Eric Peter
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Eric Peter, ‘Familiar Strangers: Conversations on the Near Future'
foto: courtesy the artist
Eric Peter, ‘Familiar Strangers: Conversations on the Near Future'
foto: courtesy the artist
Eric Peter, ‘Familiar Strangers: Conversations on the Near Future'
foto: courtesy the artist