Ondertussen: Karel van Laere

31 oktober t/m 13 december 2015
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag: 11-17 uur; zaterdag en zondag: 12-17 uur


In december 2014 vertoonde de Haagse kunstenaar Karel van Laere het videowerk ‘SLow' op het Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) in Roemenïe. De vertoning op dit filmfestival voor aanstormend talent binnen de experimentele film ging gepaard met een uitnodiging om te komen spreken over zijn werk en achtergrond als videokunstenaar/performer.

‘SLow' is het tweede deel van een videodrieluik over een passief lichaam dat wordt voortgesleept door de openbare ruimte. In het werk sleept Karel van Laere zichzelf met behulp van een elektrische takel door de straten van Taipei, Taiwan. In het werk contrasteert de snelheid en de chaos van Taipei met de traagheid waarmee het onbeweeglijke en weerloze lichaam van de performer zich verplaatst.

Van Laere is inmiddels ver vervorderd met het laatste deel van zijn drieluik, getiteld ‘Largo'. Deze film is naar verwachting begin 2016 gereed. Met ‘Largo' wil hij zijn werk een stap verder brengen, onder andere door in de film gebruik te maken van interviews met mensen die leven met een verlamming. Op 26 november 2015 presenteert hij de eerste beelden van ‘Largo' in Zaal 3 van Theater aan het Spui.

In Ondertussen presenteert Karel van Laere de film ‘SLow' en het kostuum dat hij tijdens het maken van de film aan had. Voor de presentatie op het BIEFF ontving hij een SPOT subsidie.

LINKS
www.karelvanlaere.com

'SLow', Taiwan 2013
Performance: Karel van Laere
Camera: 李少哲
Line producer: 凌瑋隆
Met dank aan: 莊皓巖, Trixie Ballesteros, 莊皓巖, 莊陳保, 鄭敬儒, 葉柏青, 孫斌立, 劉錫權 陳愷璜, 榮工工程公司 關渡施工所, 台北市北投區關渡宮, 台北市關渡國小.


Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT- subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties

Ondertussen: Karel van Laere, 2015
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Karel van Laere, 'SLow', 2013 (video still)
foto: courtesy the artist
Ondertussen: Karel van Laere, 2015
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Ondertussen: Karel van Laere, 2015
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Karel van Laere, 'SLow', 2013 (video still)
foto: courtesy the artist