Ondertussen: Tanja Engelberts

4 juli t/m 6 september 2015
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag: 11-17 uur; zaterdag en zondag: 12-17 uur


In 2014 verbleef de Haagse kunstenaar Tanja Engelberts voor een residency-periode van een maand bij de Ucross Foundation in Wyoming (VS). Uitgangspunt voor haar residency vormde het scheppingsverhaal van de Crow, de oorspronkelijke bewoners van een groot gebied dat Wyoming en Montana bestrijkt. In dat scheppingsverhaal wordt de wereld gecreëerd door zon en dieren. De verbondenheid met het landschap en de eenvoud van dit verhaal sprak Tanja erg aan. Dankzij de hulp van Sharon Kahin, directeur van The Jackson Hole Historical Society and Museum kwam Tanja Engelberts in contact met Grant Bulltail, een van de laatste verhalenvertellers van de Crow gemeenschap.

In Ondertussen zien en horen we Grant Bulltail het scheppingsverhaal in zijn moedertaal vertellen. Als buitenstaander is zonder de vertaling alleen aan de handgebaren te zien wat hij aan het vertellen is. Het ritme van zijn stem bracht Tanja Engelberts in verband met het ritme van het wandelen door het landschap. Niet alleen de inhoud van zijn verhaal, maar ook de ontoegankelijkheid van de vertolking gebruikte Tanja als metafoor voor het landschap.

In het scheppingsverhaal speelt de wind de rol van katalysator. Door modder de lucht in te blazen ontstaat het land. De wind is in het landschap van Wyoming altijd aanwezig. Tijdens ellenlange wandelingen ontstond bij Tanja Engelberts het plan om  de verbintenis tussen landschap en wind verder te onderzoeken. In een panoramische projectie zien we het landschap aan ons voorbij trekken, de wind soms subtiel ruisend, soms als oerkracht op ons afkomend. De beelden zijn opgebouwd uit fragmentarische observaties die voor Tanja Engelberts een imaginair landschap vormen.

Voor de residency bij de Ucross Foundation in Wyoming ontving Tanja Engelberts in 2014 een SPOT subsidie.

LINKS
www.tanjaengelberts.eu
www.ucrossfoundation.org
www.jacksonholehistory.org

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT- subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties

Ondertussen: Tanja Engelberts, 2015
foto: courtesy the artist
Maquette 'Ondertussen: Tanja Engelberts'
foto: courtesy the artist